Πολιτική

Μάτι: Στο οικόπεδο – «βόμβα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μάτι: Στο οικόπεδο – «βόμβα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μάτι: Στο Μάτι βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα στο οικόπεδο που είχε συσσωρευτεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Μαζί του και ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο.

Μάτι: Στο “οικόπεδο – βόμβα” στο Μάτι βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προγραμμάτισε να επισκεφθεί από κοντά το οικόπεδο… του τρόμου. Πρόκειται για τον χώρο στην Α’ είσοδο του Ν. Βουτζά στον οποίο ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά είχε συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης, με τους κατοίκους της περιοχής να τρέμουν στην ιδέα έστω και μίας… σπίθας στο σημείο.

Τα 85.000 – 95.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης που συλλέχθηκαν, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ, όπου θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω επεξεργασία τους. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών έχει πατήσει «γκάζι» έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που είχε αφήσει στη μέση η προηγούμενη ηγεσία, «ταλαιπωρώντας» τους κατοίκους της περιοχής.

Μεταξύ αυτών, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί συλλογή αμιάντου στα υπόλοιπα σπίτια που δεν έχουν δασικές εμπλοκές, αλλά και η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ θα ρίξει αδαπάνως για τους πολίτες περί τα 113 «κόκκινα» σπίτια. Ταυτόχρονα, εντός της επόμενης βδομάδας θα ξεκινήσει και η υλοτόμηση.

Το οικόπεδο όπου ήταν συγκεντρωμένη η καμένη οργανική ύλη είναι το πρώτο πράγμα που έβλεπε κανείς διασχίζοντας τη λεωφόρο Μαραθώνος απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά. Μάλιστα, εκτός του ότι θύμιζε τι διαδραματίστηκε πέρσι, αποτελούσε και ωρολογιακή βόμβα σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Ολο το προηγούμενο διάστημα, κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ξανά και ξανά πως μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εύφλεκτα υλικά.

Τον καθαρισμό ανέλαβαν αφιλοκερδώς, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και οι τσιμεντοβιομηχανίες Lafarge Holcim και Titan Cement. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους – πράγμα που ξεκίνησε μόλις 3 μέρες μετά (ζητήθηκε στις 25 Ιουλίου) και ολοκληρώθηκε 25 μέρες αργότερα. Σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών με τους όμορους δήμους θα συλλεχθεί αμέσως μετά η καύσιμη ύλη που βρίσκεται σε διάφορα σημεία των ΟΤΑ.

Πριν από λίγες μέρες, δε, παρουσιάστηκαν στους κατοίκους στο Μάτι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ελήφθησαν από την περιοχή πέρσι τον Αύγουστο. Οπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος, ωστόσο πρότεινε να γίνουν νέες δειγματοληψίες και να επιταχυνθεί η διαδικασία απομάκρυνσης αμιάντου καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν κάτοικοι, οι μετρήσεις αφορούσαν διάφορες χημικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα και έγιναν σε σύγκριση με μη καμένες περιοχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όπως είπαν, η χωρική διακύμανση των επιβαρυμένων τιμών καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στην περιφέρεια γύρω από τις καμένες περιοχές και όχι στο κέντρο τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με δείγματα από περίπου 40 διαφορετικές θέσεις σε όλη την περιοχή ενώ όπως προκύπτει προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση του αμιάντου.

Σχετικά με τις κατεδαφίσεις, όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο καθυστερούν ένα χρόνο μετά οι υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής για να ολοκληρωθεί το έργο και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Στην Ανατολική Αττική, όπου υπάρχει πρόβλεψη το υπουργείο Υποδομών να γκρεμίζει αδαπάνως για τους πολίτες που το επιθυμούν, η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ έχει ρίξει μόλις 60 από τα 455 «κόκκινα» σπίτια σε Ραφήνα και Μαραθώνα. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, πρόκειται να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε 113 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η υλοτόμηση, η οποία θα γίνει αδαπάνως από τον όμιλο Κοπελούζου ενώ θα δρομολογηθούν και σχετικές αναθέσεις. Να θυμίσουμε εδώ πως οι εργασίες απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο ξεκίνησαν ήδη την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ επί ένα περίπου χρόνο η συσσώρευσή τους συνιστούσε νέα απειλή για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Το έργο έγινε τελικά χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, καθώς με συνεννόηση της κυβέρνησης, εταιρείες προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν δωρεάν τον καθαρισμό και τη μεταφορά των καμμένων. Την ανακοίνωση για την έναρξη καθαρισμού του οικοπέδου είχε κάνει λιγότερο από έναν μήνα πριν εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μέσω του προφίλ του στο facebook.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments