Άποψη

Φορολογικές ανοησίες…

Φορολογικές ανοησίες…
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για το πλάνο της κυβέρνησης σχετικά με τις επενδύσεις αλλά και το άνοιγμα που επιχειρείται στους επιχειρηματίες του εξωτερικού.

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Τα Νέα” της Παρασκευής για τις σκέψεις που γίνονται στην κυβέρνηση σχετικά με την… πλατιά απεύθυνση που αναμένεται να επιχειρηθεί, με στόχο τους πλούσιους όλου του κόσμου ώστε να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα. Οι αρμόδιοι εξετάζουν, λέει, το ιταλικό μοντέλο (περιλαμβάνει φόρο 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του ενδιαφερόμενου), αλλά και το μοντέλο της Μάλτας (flax tax 15% με ελάχιστο φόρο 15.000 ευρώ).

Πρόκειται για πλάκα προφανώς. Πέντε χιλιάδες ευρώ καταβάλλει σήμερα στην Ελλάδα ένας μισθωτός με εισόδημα 30 χιλιάδες ευρώ, στην περίπτωση που συγκεντρώνει αυτό το ποσό από τρία -αφορολόγητα για τους εργοδότες- του μισθολόγια. Μη βιαστείτε να πείτε: “Πως μπορεί και κάνει τρεις δουλειές;”. Μπορεί να είναι πρώην ελεύθερος επαγγελματίας που μετέτρεψε σε σχέσεις εξάρτησης τις σχέσεις που είχε με τους πελάτες του. Η ουσία είναι αλλού.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι φορολογικός παράδεισος για τους Έλληνες που κρύβουν τα εισοδήματά τους, αλλά και τους πλούσιους ξένους. Δεν θα αντέξουν άλλο τα υποζύγια που πληρώνουν φόρους και δεν έχουν τίποτα αξιόλογο ως παροχή. Δεν μπορεί κάποιοι να βασίζουν την καλοπέρασή τους στη “φορολογική δουλεία” που έχουν επιβάλει σε όσους είναι νόμιμοι, είτε επειδή το θέλουν, είτε επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που παραμένουν οι παράλογες επιβαρύνσεις στους πολίτες αυτής της χώρας να θέλουμε να φέρουμε ΑΦΜ από το εξωτερικό, χωρίς καν να δούμε τον κάτοχό τους.

Εδώ δεν μιλάμε για επενδύσεις, αλλά για διευκόλυνση σε πλούσιους ξένους με αμφίβολα αποτελέσματα για τη χώρα μας. Και σιγά που θα αφήσει η Γερμανία τους πλούσιους Γερμανούς να φορολογούνται στην Ελλάδα. Πραγματικά, έχει πλάκα ο όρος «παγκόσμιο εισόδημα». Αλήθεια, θα βγάζει ο άλλος τρία δισεκατομμύρια δολάρια από τις… παγκόσμιες δραστηριότητές του, θα λέει ότι “πλήρωσα εκατό χιλιάδες ευρώ στην Ελλάδα” και οι ελεγκτές της χώρας του θα τον αφήνουν… χαρούμενοι;

Χαρά που θα κάνει το Λουξεμβούργο. Χαρά που θα κάνουν και οι υπόλοιποι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο που αποτελούν υποκαταστήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στους Έλληνες. Αυτούς θα πρέπει η κυβέρνηση να απελευθερώσει από τους φόρους και τα δάνεια. Η χώρα πρέπει να αυξήσει τις δικές της παραγωγικές δυνατότητες και να μη βασίζεται στο περαστικό χρήμα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει παράδεισος για τους Έλληνες. Για αυτούς που ζουν εδώ, που δουλεύουν εδώ και πληρώνουν φόρους εδώ.

Πραγματικά, έχω κουραστεί από τις δήθεν εύκολες λύσεις και τους κρυμμένους θησαυρούς. Πραγματικά, είναι αδιανόητο να θέλουμε να βασίσουμε τη δική μας οικονομική εξυγίανση διευκολύνοντας τη… φοροδιαφυγή σε βάρος άλλων κρατών! Είναι αδιανόητο πως, μετά από όσα περάσαμε, δεν δείχνουμε να έχουμε βάλει μυαλό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments