Διεθνή

Τουρκία: Δήλωση – πρόκληση από τον Ακάρ – Νέα Navtex για τον “Πορθητή”

Τουρκία: Δήλωση – πρόκληση από τον Ακάρ – Νέα Navtex για τον “Πορθητή”
Τουρκία: Η νέα Navtex της γειτονικής χώρας "σφραγίζει τις επικείμενες δραστηριότητες του "Πορθητή" εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προβαίνει σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Κύπρου.

Τουρκία: Ανυποχώρητη η Άγκυρα, όσον αφορά τις βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, με το γεωτρύπανο “Πορθητής” να ζεσταίνει τις μηχανές του ενόψει των νέων γεωτρήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 4 Σεπτεμβρίου, περίπου τέσσερα μίλια βορειοδυτικά από το σημείο που βρίσκεται αυτή τη περίοδο. Η Τουρκία, εξέδωσε την Πέμπτη νέαNavtex, με την οποία ανακοινώνει ότι θα κάνει νέα, παράνομη φυσικά, γεώτρηση, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με βάση τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο νέος κύκλος γεωτρήσεων θα αρχίσει στις 4 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την πρώτη του Νοέμβρη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία εμμένει στις θέσεις της και δεν υπάρχουν σκέψεις για μερικές υποχωρήσεις, ούτως ώστε να μειωθεί το τεταμένο κλίμα με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με τις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση που συνεχίζουν να προειδοποιούν την Άγκυρα, ασχέτως εάν οι γείτονες τους… αγνοούν. Η Τουρκία έχει στείλει τέσσερα πλοία στην περιοχή και συνεχίζει να «οργώνει» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προσπαθώντας να βρει κοιτάσματα αερίου.

Πριν από μερικές ημέρες, η στάση της ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους», είχε αναφέρει σχετικά.

Χουλουσί Ακάρ: “Στο ίδιο σημείο με το 1974 στην Κύπρο”

O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τόνισε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, σύμφωνα με το Sigmalive.

“Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο. Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργόw. «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο». Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς».

Από την άλλη πλευρά, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. «Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία. Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments