Άποψη

Κλιματική αλλαγή: Αλήθειες και ψέματα

Κλιματική αλλαγή: Αλήθειες και ψέματα
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο νέο του blog στο Pagenews.gr για την κλιματική αλλαγή, το ζήτημα που έχει προκύψει με τη νεαρή ακτιβίστρια, Γκρέτα Ντούνμπεργκ, αλλά και για την επιλογή που φαντάζει ως η πιο λογική για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Παλιά μου τέχνη κόσκινο, που λέει και ο λαός. Καταφέραμε να διχαστούμε (όπως συνηθίζουμε) και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, θέμα για το οποίο όλοι βεβαίως γνωρίζουμε τα πάντα και θα μπορούσαμε να πούμε πως “είμαστε ειδικοί”. Στα δάχτυλα “παίζουμε “τους παράγοντες που εμπλέκονται (διαχρονικά) για την άνοδο της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και ούτω καθεξής. Κάπως έτσι, οι μισοί Έλληνες “πήγαν” με τον Τραμπ, που λέει ότι η κλιματική αλλαγή είναι “fake news” και έριξαν το ανάθεμα στην Γκρέτα Τούνμπεργκ (έμαθαν τα πάντα και για τα συμφέροντα πίσω από τη 16χρονη). Οι υπόλοιποι ετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου. Οι τελευταίοι ρίχνουν το… ανάθεμα (σύμπτωση;) σε κυβερνήσεις και σε όσους δεν παίρνουν τα «βουνά» για τις φωτιές στη Σιβηρία, τις φωτιές στον Αμαζόνιο και ούτω καθεξής. Και φυσικά υπερασπίζονται τη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Τα πράγματα είναι απλά: η κλιματική αλλαγή είναι μια διαρκής πρόκληση για τη ζωή στη Γη. Το κλίμα στον πλανήτη άλλαζε και θα συνεχίσει να αλλάζει, με την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ένας ακόμη παράγοντας που προστίθεται στις τεράστιες δυνάμεις και τάσεις της φύσης. Οι φωτιές είναι φυσικό φαινόμενο που επιδεινώνεται από την ανθρώπινη παρουσία. Άλλωστε, ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και -ίσως- είναι εξαιρετικά αδόκιμο και εγωιστικό να νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετική τύχη από την ίδια τη Γη και τα υπόλοιπα ζωντανά πλάσματα επάνω της. Γνωρίζουμε -ήδη- δύο γεγονότα στο παρελθόν που οδήγησαν σε εξαφάνιση (σχεδόν) της ζωής στον πλανήτη.

Για την κλιματική αλλαγή η λέξη-γνώση είναι το κλειδί. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή που οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν του κινδύνους δημιουργώντας θεούς στους οποίους έκαναν θυσίες ή χόρευαν προς τιμήν τους τον χορό της βροχής. Βρισκόμαστε στην εποχή όπου -με γνώση και προσπάθεια- μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας για να περνάμε καλύτερα πάνω στον πλανήτη, όσο η φύση μας το επιτρέπει. Και τα υπόλοιπα είδη της χλωρίδας και της πανίδας μαζί μας. Γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον μας. Η ισορροπία στα δάση και τους ωκεανούς επηρεάζει άμεσα τη ζωή στις πόλεις. Την επάρκεια και την ποιότητα της τροφής μας. Την ασφάλεια τη δική μας και των υποδομών μας.

Η πρόληψη είναι η λύση…

Αντί να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματά μας, μέσα από την επιστήμη. Να βλέπουμε την πορεία των ακραίων καιρικών φαινομένων και να προειδοποιούμε τους πολίτες. Ξέρουμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν από σεισμούς και μπορούμε να χτίζουμε με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που μειώνουν, σε κάθε περίπτωση, τις απώλειες και τις ζημιές. Ξέρουμε τις βασικές τάσεις του κλίματος και μπορούμε να σπεύσουμε σε βοήθεια περιοχών που αντιμετωπίζουν πλημμύρες ή ξηρασίες. Η διεθνής κοινότητα έχει τους πόρους και να μέσα να παρεμβαίνει.

Αρκεί να είμαστε σοβαροί. Η κλιματική αλλαγή θέλει σοβαρότητα. Όσοι την υποτίμησαν στο παρελθόν έμειναν… εκεί! Δεν επιβίωσαν όλα τα είδη στις διάφορες περιόδους παγετώνων ή ανόδου της θερμοκρασίας που προηγήθηκαν της εποχής μας. Και τώρα, δεν είναι σίγουρο πως ότι υπάρχει πάνω στη Γη θα περάσει στην… επόμενη φάση. Όμως, έχουμε κάθε συμφέρον να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε να περάσουν μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότερα είδη. Όσο πιο «πλούσιος» είναι ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της δικής μας επιβίωσης. Όσο πιο «πλούσια» είναι η ζωή στη Γη τόσο καλύτερη γίνεται και η δική μας ζωή. Ψυχραιμία, λοιπόν. Η κλιματική αλλαγή υπάρχει, θα υπήρχε και χωρίς εμάς, αλλά είμαστε εδώ, την επηρεάζουμε και έχουμε και εμείς λόγο στην αντιμετώπισή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments