Άποψη

Με τον αέρα των διεθνών συναντήσεων ανεβαίνει στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον αέρα των διεθνών συναντήσεων ανεβαίνει στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο νέο του blog στο Pagenews.gr για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ανεβαίνει με Ευρωπαϊκό αέρα στην ΔΕΘ.

Με την συμπλήρωση των δύο μηνών από τη νίκη του στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στην ΔΕΘ με βασικό στόχο να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από τις κυβερνητικές του δράσεις και να διατηρήσει την θετική δυναμική, παρακάμπτοντας βέβαια τις ατυχείς στιγμές του όπως οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ή η τοποθέτηση του διοικητή της ΕΥΠ κατά παράβαση των δικών του διατυπωμένων θέσεων. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο επισκέψεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θεωρεί τις πλέον σημαντικές για να στηρίξουν το πολιτικό του αφήγημα “για μεταρρυθμίσεις εκ βάθρων που θα αλλάξουν την Ελλάδα”, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός χώρας. Μετά το Παρίσι που ήταν ο πρώτος σταθμός, λόγω του πολιτικού βάρους της Γαλλίας και επειδή είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για τα εξωτερικά θέματα και στα Βαλκάνια, ακολούθησε η Γερμανία που κρατά τα οικονομικά κλειδιά των εξελίξεων στην Ευρώπη. Το τρίγωνο συμπληρώθηκε με την Ολλανδία η οποία είναι μία χώρα που βρίσκεται ενδιάμεσα, όπως εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο, πιο κοντά στην Γαλλία όσον αφορά τα Βαλκανικά, ταυτισμένη με την Γερμανία όσον αφορά την οικονομία, της οποίας άλλωστε σε αυτό τον τομέα αποτελεί προέκταση. Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η Ολλανδία διαδραμματίζει αυξημένο ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να πιστωθεί ότι πράγματι με εξαίρεση το Μακεδονικό, ότι λέει εντός χώρας το λέει και εκτός. Όσον αφορά όμως στην Συμφωνία των Πρεσπών έχει έλθει σε δύσκολη θέση καθώς το μεταρρυθμιστικό προφίλ που φιλοτεχνεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν συνάδει με τις σκληρή γραμμή που ακολούθησε στο εσωτερικό της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Ήδη η μεταστροφή από την “επαίσχυντη και λάθος Συμφωνία”, σε “Συμφωνία με ελαττώματα που θα αμβλυνθούν” έχει προκαλέσει μούδιασμα το δεξιό κοινό που τον ακολούθησε στην κάλπη.  Δεν είναι δίχως σημασία ότι στις επισκέψεις του στις διεθνείς πρωτεύουσες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε και κατά του Αλέξη Τσίπρα, παραβιάζοντας την άτυπη αρχή προηγούμενων πρωθυπουργών να μην μεταφέρονται εκτός χώρας οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επανειλημμένως για τα πρωτογενή πλεονάσματα που του κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία επέβαλε η Ευρώπη στην Ελλάδα εξαιτίας της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην τελευταία συνέντευξή του σε Ολλανδική εφημερίδα, με αφορμή την επίσκεψή του στην Χάγη, απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι “ο δικός μου στόχος είναι ένας πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο”. Ο κ. Μητσοτάκης σαφώς προτιμά έναν “πολιτισμένο ΣΥΡΙΖΑ” από έναν κινηματικό ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι “στα κάγκελα και στα πεζοδρόμια”. 

Έχοντας στο ενεργητικό του πλέον το θετικό κλίμα και την αποδοχή από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μία σειρά πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάης ανεβαίνει την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση με κεντρικό του Σύνθημα όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, «ανάπτυξη για όλους» και στόχο να παρουσιάσει σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα πώς αυτό μετουσιώνεται ήδη σε απτά αποτελέσματα. Αφού επαναλάβει και στην Θεσσαλονίκη ότι «εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα θα αναλύσει το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει “τρεις μεγάλες επενδύσεις που προωθήθηκαν ήδη, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ. H επένδυση στο Ελληνικό, την οποία μπλόκαραν επί χρόνια οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι η χαρακτηριστικότερη από αυτές και ήδη υπογράφηκαν οι σχετικές ΚΥΑ. Παράλληλα, προχώρησε η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ξεμπλοκάρονται τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική”. 

Φυσικά θα δώσει έμφαση στις μειώσεις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, όσο και ο μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι όπλα στην φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να στηρίξει το αφήγημά του ότι “πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής”. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments