Πολιτισμός

Βρετανικό Μουσείο: “Αν θέλετε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναγνωρίστε το ότι είναι δικά μας”

Βρετανικό Μουσείο: “Αν θέλετε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναγνωρίστε το ότι είναι δικά μας”
Βρετανικό Μουσείο: Η απάντηση του Μουσείου στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. "Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή", τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Βρετανικό Μουσείο: Ουσιαστικά… αρνητική ήταν η απάντηση των Βρετανών στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία είχαν μεταφερθεί στο Νησί παρανόμως από τον Έλγιν τον 18ο αιώνα. Το Μουσείο τοποθετήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, τονίζοντας ότι εάν θέλουμε να επιστραφούν τα Γλυπτά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ως χώρα το ότι οι Βρετανοί έχουν την… νόμιμη ιδιοκτησία τους. «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση από πλευράς του βρετανικού πρωθυπουργικού μεγάρου, με εκπρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον να επισημαίνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου και συνεπώς οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Λίνα Μενδώνη: “Δεν αναγνωρίζουμε βρετανική ιδιοκτησία στα Γλυπτά”

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή δεν δημιουργείται κανένα απολύτως δικαίωμα. Η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Γλυπτών αλλά ούτε τη νομή ούτε και την κατοχή», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας: “Ο πρωθυπουργός έθεσε ένα απολύτως σαφές και ξεκάθαρο θέμα προς τους Βρετανούς. Ένα αίτημα δανεισμού, υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ήδη υπάρχει. Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των γλυπτών. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή”.

Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα ότι ο δανεισμός, η πρόταση να εκτεθούν στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα. Έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού. Είναι μια χειρονομία καλής θέλησης. Εμείς σαν υπουργείο Πολιτισμού θα ετοιμάσουμε την γραπτή πρόταση και ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη δικαιοδοσία των κινήσεων». Στο ερώτημα αν είναι έτοιμη η πρόταση, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι ετοιμάζεται η πρόταση και όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Η πρόταση Μητσοτάκη για τα γλυπτά

O πρωθυπουργός είχε προτείνει «ως πρώτο βήμα» για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα να εκτεθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Αθήνα με αφορμή το 2021. «Η συγκυρία είναι εξαιρετική» τονίζει. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να οργανωθεί στο Βρετανικό Μουσείο αρχαιολογική έκθεση με πολύ σημαντικά αντικείμενα τα οποία θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Αγγλία. Πρόκειται για παρόμοια πρόταση με αυτή που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός και έγινε δεκτή από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε το μήνυμα της σπουδαίας και καθοριστικής συμβολής της Ελλάδας, στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη τη σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: Ώς μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments