Άποψη

Δίχως εξωτερική πολιτική στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δίχως εξωτερική πολιτική στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται δύο μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο, αλλά ακόμα δεν έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για την εξωτερική πολιτική. Ο Σπύρος Γκουτζάνης, μέσα από το blog του στο Pagenews.gr, εξηγεί τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αν και έχουν περάσει δύο μήνες από τη νίκη του στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην έχει ακόμη μπούσουλα στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα, ελληνοτουρκικά, κυπριακό, Μακεδονικό. Ο πρωθυπουργός δεν έχει παρουσιάσει ένα συνολικό έστω και συνοπτικό σχέδιο για το πώς αντιλαμβάνεται την θέση της χώρας και τις σχέσεις της με τους δύσκολους γείτονές της, κυρίως με την Τουρκία.

Έτσι κινείται με την κεκτημένη ταχύτητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάτι που αυξάνει τους ψιθύρους στην δεξιά πλευρά του κόμματός του και κυρίως στη σαμαρική πτέρυγα. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, από τις 24-27 Σεπτεμβρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει ραντεβού με τον Τραμπ, ενώ προσπαθεί να αποφύγει την συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ.

Υποβαθμισμένη η συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Ενδεικτική είναι η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Παρότι οι δύο διαβεβαίωσαν για την “απόλυτη βούλησή τους” για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, το Μέγαρο Μαξίμου είναι τουλάχιστον επιφυλακτικό. Φυσικά οι αναφορές για τις σχέσεις Ελλάδας Κύπρου υπήρχαν στις δηλώσεις των δύο ηγετών όπως και στα δελτία Τύπου ωστόσο δεν είναι δίχως σημασία ότι η επίσκεψη Αναστασιάδη υποβαθμίστηκε από την ελληνική πλευρά.

Η αναγγελία της, την περασμένη εβδομάδα έγινε μόνο από την κυπριακή πλευρά ενώ το Μέγαρο Μαξίμου περιορίστηκε σε μία άτυπη διαρροή επιβεβαίωσης. Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση όπως συνηθίζεται για να αποφευχθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολουθούν. Έτσι έγιναν δηλώσεις μόνο κατά την είσοδο του προέδρου Αναστασιάδη που φυσικά δεν αφορούσαν τις συνομιλίες αλλά τις γενικές θέσεις.

Το ουσιαστικό είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί μία νέα πενταμερή ή τριμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το κυπριακό καίτοι έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι η λύση του κυπριακού θα είναι δίχως κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων -πατώντας επάνω στο προηγούμενο που δημιούργησε ο Νίκος Κοτζιάς στην τελευταία πενταμερή την Ελβετία-. Οι παροικούντες το υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί αναθέρμανση του κυπριακού που μπορεί να επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά ενώ εκκρεμεί η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού το ραντεβού με τον πρόεδρο της Τουρκίας έχει κλείσει. Θα είναι η πρώτη τους συνάντηση και θα τεθεί το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων που μόνο σε καλή στιγμή δεν είναι καθώς η Τουρκία ήδη παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και απειλεί ότι θα πράξει το ίδιο και με την Ελλάδα -αν και αυτό το τελευταίο μάλλον με διαχείριση απειλής από τη πλευρά του Σουλτάνου μοιάζει. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις χθες το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε ερωτήσεις για να μην αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να καταφερθεί εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και δημιουργήσει αρνητικό κλίμα πριν την συνάντηση.

Γενικότερα ο πρωθυπουργός στις τρεις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη δεν έθεσε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών και απέφυγε δηλώσεις κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Στον βαθμό που αναφέρθηκε στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην στάση της στο μεταναστευτικό, περιορίστηκε να καλυφθεί πίσω από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές θέσεις, ωσάν η Ελλάδα να είναι τρίτη χώρα και οι προκλήσεις της Τουρκίας να μην την αφορούν άμεσα. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στις πιο ισχυρές πρωτεύουσες της Ευρώπης ο κ. Μητσοτάκης πήγε δίχως τον υπουργό Εξωτερικών του, Νίκο Δένδια. Η προετοιμασία τους έγινε από το πρωθυπουργικό γραφείο με ελάχιστη ανάμειξη των πρεσβειών μας.

Ανοικτό εν τω μεταξύ είναι και το ενδεχόμενο μίας συνάντησης στο περιθώριο πάντα της Συνόδου του ΟΗΕ με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας την επιδιώκει ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Ενώ η Βόρεια Μακεδονία προσφέρεται για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και οικονομική διείσδυση, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τις αντιδράσεις των “Μακεδονομάχων” του κόμματός του, τις προσδοκίες των οποίων φούντωσε με την προεκλογική του συμπεριφορά.

Ενώ προσπαθεί να αποφύγει τον Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, έστω και για φωτογραφικό στιγμιότυπο. Ωστόσο παρά τις διαρροές η συνάντηση δεν έχει κλειδώσει, τα αίτημα είναι στη short list του προέδρου Τράμπ, αλλά τα αιτήματα είναι πολλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments