Τεχνολογία

Αυτός είναι ο λόγος που τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα

Αυτός είναι ο λόγος που τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα
Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τα γράμματα του πληκτρολογίου είναι ανακατεμένα και τι είναι η διάταξη QWERTY;».

Αν κάποιος παρατηρήσει το πληκτρολόγιο του υπολογιστή του, αλλά και τις παλαιότερες γραφομηχανές, θα διαπιστώσει ότι ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα τα γράμματα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους. Ποιος, όμως, πήρε την απόφαση και για ποιο λόγο θέλησε να ανακατέψει τα γράμματα. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.

Ωστόσο, από την αρχή της λειτουργίας της, οι γραφομηχανές παρουσίασαν αρκετά προβλήματα στη χρήση τους, καθώς μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα παρουσιαζόταν κυρίως στα πρώτα γράμματα του αλφάβητου.

Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να… μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτρολόγιο. Αυτό ήταν! Η σκέψη του ήταν… μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το… μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα με την οποία έγραφαν οι γραμματείς μειώθηκε αισθητά, καθώς πλέον για να σχηματίσουν μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη απόσταση στο πληκτρολόγιο. Παράλληλα, θα έπρεπε να… ψάξουν και λίγο παραπάνω τα γράμματα, με τα «κολλήματα» σε αυτά να εξαφανίζονται. Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments