Άποψη

Το μεταναστευτικό εκδικείται την κυβέρνηση

Το μεταναστευτικό εκδικείται την κυβέρνηση
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο νέο του blog στο Pagenews.gr για το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο φέρνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι από τις προεκλογικές τις εξαγγελίες.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσει (στον Καραβόμυλο), ή θα επεκτείνει (στην Κόρινθο και το Κιλκίς), τα -κατ’ όνομα- κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών, ήδη προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες ενώ την φέρνει αντιμέτωπη με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και την έντονη ρητορική της. μέχρι να κερδίσει την εξουσία.

Καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ παρέβλεψε τις ουσιαστικές διαστάσεις του προβλήματος, ασκώντας εύκολη, λαϊκιστική κριτική, αναφέροντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους ιδεοληψίας δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες για να περιορίσει το πρόβλημα του μεταναστευτικού”. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Τους δύο τελευταίους μήνες οι ροές των μεταναστών έχουν αυξηθεί επιβαρύνοντας τα νησιά του Αιγαίου. Προφανώς, ούτε οι μετανάστες, ούτε ο Ερντογάν πτοήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση. Οι μετανάστες προέρχονται δε κυρίως από την Ασία και τη Αφρική αλλά στο μακρύ… θαλάσσιο ταξείδι τους, από τις ακτές της Τουρκίας μέχρι τη Μυτιλήνη, χάνουν όλα τα υπάρχοντά τους και κυρίως τα έγγραφά τους, όχι όμως τα κινητά τους τηλέφωνα για να επικοινωνούν και να καλούν και τους φίλους τους.

Ο πρωθυπουργός προ μηνός -για επικοινωνιακούς λόγους- συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, ενώ έθεσε και το πρόβλημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Βερολίνο, Παρίσι, Χάγη για να εισπράξει συμπάθεια -και στην περίπτωση της Ολλανδίας εγκώμια στον Ερντογάν για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Προσφάτως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους σύστημα καταγραφής των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Λες και το πρόβλημα είναι η πλήρης καταγραφή των μεταναστών που έρχονται στην χώρα μας. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί και το μεταναστευτικό στο μεγάλο του γεωστρατηγικό παιχνίδι που κάνει για την περιφερειακή αναβάθμιση της Τουρκίας. Μπορεί πολύ εύκολα να πνίξει την Ελλάδα αφού σε μία επανάληψη του 2015 η Ευρώπη, από τις χώρες του Βίζενγκραντ μέχρι την Ολλανδία, απλώς θα κλείσουν τα σύνορά τους και στην ανάγκη θα αφήσουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν.

Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει μόνο μία απάντηση, “ναυμαχίες” στο Αιγαίο για την παρεμπόδιση των πλοίων να φθάνουν στα ελληνικά παράλια. Με παράλληλη καταγραφή ηλεκτρονική ή μη από την Frontex. Μόνο που η παρούσα κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη δεν έχει την διάθεση ή την τόλμη να το κάνει. Εν τω μεταξύ κάνει το χειρότερο. Θα πετύχει αποσυμφόρηση των νησιών -που φυσικά είναι απαραίτητη- και θα μεταφέρει το πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments