Άποψη

Έρχεται μπόρα

Έρχεται μπόρα
Ο Λάμπρος Καλλαρύτης προειδοποιεί μέσω του blog του στο Pagenews για μία νέα οικονομική κρίση η οποία θα σαρώσει τον πλανήτη.

Είναι πλειοψηφική η αίσθηση, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης ή ιδεολογικής προέλευσης, ότι η νέα κυβέρνηση διαχειρίζεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο την οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη και μάλιστα με γρήγορες κινήσεις, καταφέρνοντας, μέχρι τώρα, να στέλνει θετικά μηνύματα στον επιχειρηματικό κόσμο και στις αγορές, αλλά και να προχωρά σε ελαφρύνσεις προς της μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Γενικά, δημιούργησε μία προσδοκία βελτίωσης σχεδόν σε όλους, από τους συνταξιούχους και το μικρό, μεσαίο και μεγάλο επιχειρείν, μέχρι τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους και τους ξένους επενδυτές. Ακόμα είναι νωρίς για να προεξοφλείται οτιδήποτε, αλλά τα δείγματα γραφής διαμόρφωσαν ένα κατ’ αρχήν κλίμα αισιοδοξίας το οποίο μένει να αποδειχθεί αν θα έχει διάρκεια και αν θα οδηγήσει σε αλλαγή σελίδας.

Ακόμα και έτσι να γίνει πάντως, που είναι ευχή όσων ενδιαφέρονται για το καλό της χώρας (ίσως όχι των εμπαθών που προτιμούν να ψοφήσει η κατσίκα της οικονομίας για να το χρεωθεί η κυβέρνηση), υπάρχουν εξελίξεις που ξεπερνούν τη ικανότητα χειρισμών οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας. Ακόμα και αν πρόκειται για τις ηγεσίες υπερδυνάμεων.

Θα είναι ειρωνεία, τώρα που φαίνεται ότι δρομολογούνται προϋποθέσεις οικονομικής ανάταξης, να πέσουμε στο παγόβουνο μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Και για να είμαστε ακριβείς το παγόβουνο είναι αυτό που θα πέσει επάνω μας και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Τα σύννεφα στον διεθνή οικονομικό ορίζοντα πυκνώνουν, μαυρίζουν και προμηνύουν τυφώνα κατηγορίας 5. Οι εκτιμήσεις για μία νέα οικονομική κρίση η οποία θα σαρώσει τον πλανήτη από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό περνώντας από την Ευρώπη, διατυπώνονται ήδη από το 2018 και ενισχύονται εσχάτως λόγω και του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Η παγκόσμια οικονομία παρουσίαζε ήδη αρρυθμίες και η σύγκρουση Ουάσιγκτον – Πεκίνου σφράγισε και επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς μιλώντας στη Μπουντεστάγκ στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η χώρα του ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση μίας επερχόμενη κρίσης. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όντας η μεγαλύτερη οικονομία στην καρδιά της ΕΕ να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια αρνητική οικονομική τάση. Με την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση που έχουμε οικοδομήσει, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση με πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εάν πράγματι ξεσπάσει στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Η γερμανική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης καταγράφοντας υποχώρηση κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, με προοπτική επιδείνωσης. Ύφεση για την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας σημαίνει άσχημα νέα για το σύνολο της Ευρώπης, εξάλλου, η Γερμανία δεν είναι η μόνη η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική κάμψη.

ΟΟΣΑ και ΔΝΤ προειδοποιούν

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Λόρενς Μπουν, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές οικονομικές αναταράξεις και σοκ, καθώς ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία οι επιπτώσεις από τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο, κάτι που θα συμβεί σύντομα. Καταλόγισε μάλιστα στη Γερμανία και την Ολλανδία κυρίως, ότι παρότι «έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο και μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις δεν πράττουν τα αναγκαία σε επαρκή βαθμό» ώστε να ενισχύσουν τις οικονομίες τους απέναντι στις υφεσιακές πιέσεις.

Ο ασκών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αν και η οικονομία τους παραμένει ισχυρή έχοντας παράλληλα πολύ χαμηλή ανεργία (3,7%) και δεν κινδυνεύει να μπει σε ύφεση, η σύγκρουση με την Κίνα επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και στις δύο χώρες θέτοντας εν αμφιβόλω τις προβλέψεις για ανάκαμψη της ανάπτυξης διεθνώς το τρέχον έτος. Στην Κίνα σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών με φόντο τους δασμούς που επέβαλαν στα κινεζικά προϊόντα οι ΗΠΑ. Με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο και την παγκόσμια οικονομία να παρουσιάζει ούτως ή άλλως κόπωση, δεν διαγράφονται σοβαρές προοπτικές αποφυγής του μοιραίου.

Η οικονομία της Ιταλίας, για να επιστρέψουμε στην Ευρώπη, ταλανίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία των νέων και τεράστιο χρέος, συν την πολιτική ρευστότητα, μείγμα που έφερε στο προσκήνιο ακόμα και το ερώτημα της παραμονής της στην ευρωζώνη (από την ένταξη στην οποία και εντεύθεν απέκτησε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω του «σκληρού» ευρώ). Το Brexit εισάγει μία ακόμη παράμετρο οικονομικής αβεβαιότητας και (περαιτέρω) γεωπολιτικής ρευστοποίησης καθώς Ευρώπη και Βρετανία μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Υπάρχουν πολλά σημάδια τα οποία οδηγούν τους οικονομολόγους, τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και οίκους, τις κυβερνήσεις, να προεξοφλούν ότι το διάλειμμα τελείωσε και ότι μάλλον εντός του 2020 η κρίση θα επιστρέψει με χειρότερη μορφή από αυτή του 2008. Το δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι δεν πρόλαβε ποτέ το διάλειμμα. Ήταν τιμωρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments