Άποψη

Υπάρχουν δικαστές στο «Βερολίνο»;

Υπάρχουν δικαστές στο «Βερολίνο»;
Ο Γιάννης Αντύπας, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, καταγράφει τα κακώς κείμενα της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα και εξηγεί πως μπορεί να επιστρέψει στην πλήρως σωστή λειτουργία της.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση όταν ένας βαυαρός χωρικός δέχθηκε μία εντολή από τον Κάιζερ την οποία θεώρησε υπερβολική απάντησε με την περίφημη πλέον φράση «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». Ο Γερμανός χωρικός το είπε κατηγορηματικά. Προειδοποίησε τον ηγεμόνα. Στην Ελλάδα η φράση έχει ερωτηματικό χαρακτήρα. Το ερώτημα είναι… αν υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα; Και γιατί επιτρέπουν στους πολιτικούς να ασχολούνται με τα του οίκου τους; Πως είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να μην έχουν διασφαλίσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους;

Τα κρούσματα που μας οδηγούν στο να θέτουμε αυτά τα ερωτήματα είναι πολλά. Από την υπόθεση με τα αναδρομικά που ξεκίνησαν από τους εαυτούς τους, μέχρι το θρήσκευμα και το πόσο απροστάτευτοι είναι οι Έλληνες πολίτες έναντι αυθαίρετων πράξεων. Από άλλους πολίτες ή από ισχυρά συστήματα όπως οι τράπεζες. Η ουσία είναι πως η Δικαιοσύνη στη χώρα μας αργεί δραματικά. Είναι πραγματικά αδιανόητο πως ο ανακριτής που ανέλαβε το Μάτι στις 5 Μαρτίου δεν έκανε καμία αξιόλογη ανακριτική πράξη από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα έξι μήνες μετά να αναζητείται εφέτης ανακριτής και επίκουρος για να αναλάβουν την υπόθεση.

Και στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα ισχύουν τα ίδια. Και χειρότερα. Για τη Novartis έχει ξεσπάσει πόλεμος με απρόβλεπτες διαστάσεις. Λειτουργοί της Δικαιοσύνης κατηγορούν λειτουργούς της Δικαιοσύνης για αθέμιτες πρακτικές και ουσιαστικά για συμμετοχή στο πολιτικό παιχνίδι. Και η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη. Χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί αν μπορεί να ακουμπήσει στη Δικαιοσύνη.

Αν μπορούν οι πολίτες να στηριχθούν στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν τις υπερβολικές και εκτός νόμου πρακτικές των εταιρειών που δουλεύουν για τις τράπεζες. Τι καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους ακόμη και για οφειλές που έχουν πληρώσει ξανά και ξανά. Γιατί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι μόνο χρονοβόρα. Είναι και ακριβή. Δεν υπάρχουν άμεσες διαδικασίες για να προστατευθεί κανείς ή για να βρει το δίκιο του. Και οι ανεξάρτητες αρχές ακολουθούν λίγο ή πολύ το ίδιο μοτίβο. Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποκτήσει νέα εργαλεία. Και λειτουργούς που θα αποκαταστήσουν το κύρος της.

Σε αυτό το δρόμο πολίτες και πολιτικοί πρέπει να στηρίξουμε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Γιατί είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας. Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας και τους καθενός μας ξεχωριστά. Δε μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να αποφύγει να επιστρέψει σε αυτή χωρίς να λειτουργούν σωστά όλες οι εξουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments