Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιήσεις

ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιήσεις
ΕΝΦΙΑ: Από σήμερα είναι ανοιχτή η εφαρμογή για τις τροποποιήσεις στις δηλώσεις ακινήτων. Τι πρέπει να προσέξετε.

ΕΝΦΙΑ: Από σήμερα, είναι προσβάσιμη η εφαρμογή για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων για τα στοιχεία ακινήτων. Το “Ε9 περιουσιολόγιο” βρίσκεται στους λογαριασμούς των εγγεγραμμένων στο Taxisnet, στη διεύθυνση aade.gr. Ουσιαστικά, όσοι έχουν περάσει λανθασμένα στοιχεία στα υποβληθέντα Ε9 για τα έτη 2010-2019, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το έτος για το οποίο θέλουν να υποβάλουν τη νέα διορθωτική δήλωση. Αν επιλέξουν να διορθώσουν στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών της περιόδου 2010-2018, οι όποιες αλλαγές μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων μέχρι το 2019 ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2019.

Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στη εφαρμογή έτος που πρέπει να γίνει η σχετική τροποποίηση. Όταν επιλέγεται οριστικοποίηση της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν, αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος. Εμφανίζεται παράθυρο με σχετικό μήνυμα. Στο επόμενο έτος, η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνουν αναγκαίες για τη διαμόρφωση της σωστής περιουσιακής κατάστασης.

Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, μετά την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου της προηγούμενης υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της προηγούμενης δήλωσης, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής-διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2019, θα είναι δυνατό να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Αν από την υποβολή της τροποποιητικής διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Τaxisnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments