Άποψη

Timeless δούλεμα

Timeless δούλεμα
Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία έχει πάει... περίπατο και ο Λάμπρος Καλαρρύτης, μέσα από το blog του στο Pagenews.gr, αναφέρεται στις παραβάσεις της από το γειτονικό κράτος.

Μερικά πράγματα στη ζωή είναι προβλέψιμα ως προς την εξέλιξη και την κατάληξή τους, όσο και να προβάλλονται διάφορες επιχειρηματολογίες και σχήματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική για να δικαιολογηθούν αποφάσεις. Ήταν περισσότερο από σαφές εξ αρχής ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απολύτως βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα με επιπτώσεις που θα ξεδιπλώνονται σε βάθος χρόνου και επίσης είναι εξίσου πρόδηλο ότι τα Σκόπια δεν έχουν καμία πρόθεση να την εφαρμόσουν. Θα την εφαρμόζουν μόνο όταν δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς και θα πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη, αλλά και πάλι θα λένε ότι την έβγαλαν βόλτα σηκωτή γιατί κουράστηκε. Αντιθέτως είναι πολύ δραστήριοι στο να εγείρουν θέματα εφαρμογής της έναντι της Ελλάδας, σε πεδία που τους βολεύει και δημιουργούν πρόβλημα στη δική μας χώρα, όπως με τα εμπορικά σήματα.

Δεν εφαρμόζουν, δηλαδή, τα ελάχιστα (που και πάλι ανώδυνα είναι ή και τους εξυπηρετούν), όπως το να αλλάξουν την ονομασία σε επίσημα έγγραφα, τίτλους οργανισμών, σωματείων, υπηρεσιών κλπ , ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν τη Συμφωνία ως όχημα προώθησης του ψευδομακεδονικού επιθετικού αφήγημάτος τους. Το καλοκαίρι αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Τουρισμού του γειτονικού κράτους είχε ως τίτλο στην καμπάνια προώθησης το μότο «Macedonia Timeless», «Μακεδονία Διαχρονική».

Μετά από τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ο τίτλος άλλαξε σε «North Macedonia Timeless », «Βόρεια Μακεδονία Διαχρονική». Ο τίτλος όμως άλλαξε μόνο σε δύο σημεία της ιστοσελίδας και σε όλα τα υπόλοιπα κείμενα, ενότητες και ενημερωτικά η χώρα αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και φυσικά δεν σταμάτησε ποτέ η αναθεωρητική προπαγάνδα από ομάδες και οργανισμούς που τυπικά δεν υπάγονται στο κράτος, διότι η Συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μόνο στις κρατικές οργανώσεις ή σε αυτές που χρηματοδοτούνται από κρατικά κονδύλια.

«Μακεδονία» παντού

Η κυρία Μαρία Μοτίκα, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, στον Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατέγραψε στην HuffingtonPost σωρεία παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από το επίσημο κράτος των Σκοπίων, επιβεβαιώνοντας ότι από μέρους τους δεν υπάρχει καμία διάθεση ουσιαστικής εφαρμογής της : «Η εθνική ομοσπονδία καγιάκ φέρει τον τίτλο ‘Кајакарската федерација на “Македонија”’ και στην ιστοσελίδα της υπάρχουν αναφορές σε “Μακεδονία” και “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (…)η επίσημη ιστοσελίδα «Macedonia Timeless» παραμένει ενεργή κι επικαιροποιείται συνεχώς.  Φέρει λογότυπο που αποτελείται από έναν ήλιο και τη φράση «Macedonia Timeless».

Ακόμη και σήμερα οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν το όνομα «Μακεδονία» σκέτο και το hashtag #Macedonia Timeless π.χ (…)Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών κι Επικοινωνιών εμφανίζεται στην αρχική σελίδα στο δεξί μέρος χάρτης της χώρας με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας(…). H «JCΠ Скопје» αποτελεί Δημόσια Εταιρία Μεταφορών που αναφέρεται ότι υπάγεται στη δικαιοδοσία του Δήμου των Σκοπίων. Σε έγγραφο με ημερομηνία ανάρτησης/δημοσίευσης 29/6/2019 η χώρα αποκαλείται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (…). Στην επιλογή ’city tour’ στην ίδια ιστοσελίδα, εμφανίζεται φυλλάδιο όπου αναφέρονται κάποια σημαντικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας π.χ. η Αψίδα «Μακεδονία», η Γέφυρα Γκότσε Ντέλτσεφ «αφιερωμένη στο μεγαλύτερο εθνικό ήρωα της «Μακεδονίας» (…).

Στη σελίδα του Εθνικού Θεάτρου, (“Македонски народен театар”), στις υποενότητες ‘στόχος του θεάτρου’ (η χώρα αποκαλείται με τον όρο «Μακεδονία».(…) Στην ιστοσελίδα ‘Visit Skopje’, που όπως αναφέρεται στο κάτω μέρος της σελίδας σε μαύρο φόντο αποτελεί «την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης των Σκοπίων , στη “Μακεδονία”», στην ενότητα ‘τουριστικές πληροφορίες’ υπάρχει η φράση «Καλώς Ήλθατε στα Σκόπια! Την πρωτεύουσα της Γης του Ήλιου, τη “Δημοκρατία  της Μακεδονία(…). Στη σελίδα του Μουσείου- Οικίας της Μητέρας Τερέζα (Memorial House of Mother Teresa), αναφέρεται στην ενότητα ‘ιστορία’ ότι η Μητέρα Τερέζα ήταν από τη «Μακεδονία» ενώ παρουσιάζονται και αναμνηστικά προς πώληση «εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά της ”Δημοκρατίας της) Μακεδονίας”(…).

Η Εθνική Πινακοθήκη, αρχικώς, φέρει τον τίτλο “НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА “МАКЕДОНИЈА”. Στην επίσημη ιστοσελίδα της το λογότυπό της αποτελείται από τα αρχικά ΝGΜ (National Gallery of “Macedonia”) και στην ενότητα ιστορία η χώρα αποκαλείται «Μακεδονία». Και καταλήγει η κυρία Μοτίκα: «Και ο κατάλογος δε σταματά εδώ. Για λόγους συντομίας, όμως περιοριζόμαστε στην παράθεση αυτών των χαρακτηριστικών περιπτώσεων. Στη διάθεσή μας βρίσκονται πολλά παρόμοια στοιχεία. Εκ των προαναφερθέντων καθίσταται αντιληπτό ότι η γειτονική χώρα δεν έχει συμμορφωθεί εξ ολοκλήρου στις επιταγές της Συμφωνίας των Πρεσπών ακολουθώντας μια επιλεκτική στάση τήρησης των συμπεφωνημένων». Κατόπιν τούτου και εμπνεόμενοι από το διαφημιστικό σλόγκαν των Σκοπιανών «Macedonia Timeless», μπορούμε να πούμε ότι σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει από πλευράς γειτόνων «timeless δούλεμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments