Άποψη

ΖΩΑ και ζώα…

ΖΩΑ και ζώα…
Ο Γιάννης Αντύπας εξηγεί στο blog του στο pagenews.gr πως δεν είναι όλα τα σκυλιά για το σπίτι.

Στη ζωή υπάρχουν τα μεγάλα και τα μικρά. Σε συνδυασμό συνήθως με το πλαίσιο. Είναι μεγάλο θέμα η εκπαίδευση, όταν πρώτα έχεις διασφαλίσει την ασφάλεια, την τροφή και την κατοικία. Γιατί με τη σειρά της θα προσφέρει καλύτερη κατοικία, καλύτερη τροφή και περισσότερη ασφάλεια. Γενικά μιλώντας. Από τις αρχές του χρόνου ο άνθρωπος κατανάλωσε αμέτρητες ώρες σκέψης για να οριοθετήσει τον εαυτό του σε σχέση με το περιβάλλον, να καθορίσει τις σχέσεις του με τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Από όλα ο σκύλος είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση. Ήταν η παρέα. Ήταν ο σύντροφος. Σπεύδω λοιπόν να επισημάνω πως λατρεύω τα σκυλιά.

Όμως, από αυτό το σημείο, μέχρι το να διχάζεται η κοινωνία για το μέλλον του ροτβάιλερ που σκότωσε το μωρό των ιδιοκτητών του η απόσταση είναι τεράστια. Θεωρώ αστεία τη θεωρία πως δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, αλλά κακοί ιδιοκτήτες και πως όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Αλήθεια; Αν ήταν έτσι η ανθρώπινη κοινωνία θα είχε λύσει τα θέματά της εδώ και αιώνες. Έχουμε εξαιρετική εκπαίδευση, αλλά δεν έχει αφανίσει την παραβατικότητα. Έχουμε δολοφόνους που έχουν βγει από τις καλύτερες οικογένειες και παιδιά από διαλυμένα σπίτια και τοξικά περιβάλλοντα που έχουν μεγαλουργήσει. Και μιλάμε για όντα νοήμονα, που δεν ελέγχονται αποκλειστικά από τα ένστικτα της επιβίωσης.

Όσοι υποτίθεται πως αγαπούν τα ζώα θα τους προσέφεραν καλύτερες υπηρεσίες αν έλεγαν, σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα, την αλήθεια, στο βαθμό που τη γνωρίζουν.

Πως δεν είναι όλα τα σκυλιά για το σπίτι. Δε μπορεί να θέλεις να μετατρέψεις σε λούτρινο ζωάκι, ένα ζώο που η φύση του είναι να πολεμάει. Δε μπορείς να βάλεις στον πάτο της ιεραρχίας ένα ζώο που έχει γεννηθεί αρχηγός. Γιατί κάποια στιγμή, μπορεί η φύση του να πάρει τα ηνία και η συνέχεια να γραφτεί στα δελτία ειδήσεων. Επίσης, πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες πως δεν έχουν όλοι τις ικανότητες και την οικονομική δύναμη για να έχουν ένα ιδιαίτερο σκυλί. Η εκπαίδευσή του απαιτεί πόρους που δε υπάρχουν σε πολλά νοικοκυριά. Δηλαδή, οι ειδικοί πρέπει να δίνουν πρακτικές συμβουλές και όχι ανούσιες θεωρίες.

Πάμε και στο συγκεκριμένο. Στα αλήθεια πιστεύουν κάποιοι πως μπορεί το συγκεκριμένο σκυλί να επιστρέψει στο σπίτι; Στο σπίτι από το οποίο θα απουσιάζει το μωρό που βρήκε τραγικό θάνατο στα δόντια του;

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο σκυλί πρέπει να θανατωθεί. Ας το αποφασίσουν οι ειδικοί και οι ιδιοκτήτες του αυτό. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι δεν πρέπει να επιβραβευθεί. Σκότωσε ένα μωρό! Στα αλήθεια πιστεύουν κάποιοι ότι είναι καλό παράδειγμα για το σκυλί να εισπράξει ξανά αγάπη και ανταμοιβή από την οικογένεια της οποίας ένα μέλος το ίδιο έθεσε εκτός της εξίσωσης; Είναι καλή παιδαγωγική αυτή για ένα σκυλί; Τι θα… καταλάβει σύμφωνα με τους ανόητους που το υποστηρίζουν; Πως καλά έκανε!

Λοιπόν, στη ζωή πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες. Ο σεβασμός της φύσης και της ανθρώπινης ζωής είναι οι δύο κορυφαίες. Στο πλαίσιο αυτό, ας τα βρουν οι ειδικοί για το μέλλον του συγκεκριμένου σκυλιού. Δε θέλω να ακούσω τίποτα ξανά για αυτό. Λυπάμαι μόνο για το μωρό, τους γονείς και τα αδελφάκια του. Αυτοί αξίζουν όλη μας την αγάπη. Αυτοί αξίζουν τον δικό μας προβληματισμό.

Και όσοι έχετε σκυλιά να τους δείχνετε τον απαραίτητο σεβασμό. Είναι ξεχωριστές υπάρξεις με τις δικές τους ανάγκες. Δεν είναι παιχνίδια. Και όσοι τα αγαπούν σαν να είναι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται πως τα ζώα που έχουν ένα σπίτι συνήθως είναι πολύ πιο τυχερά από τα αδέσποτα. Και έχουν τον δικό τους ρόλο και ιεράρχηση. Δε μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments