Άποψη

Ο ρατσισμός των αντικαπνιστών

Ο ρατσισμός των αντικαπνιστών
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο Blog του στο pagenews για το αντικαπνιστικό κίνημα που και τον ρατσισμό που βιώνουν οι καπνιστές.

Μου ήταν δύσκολο να το πιστέψω μέχρι που το διαπίστωσα ιδίοις όμασι στη Νέα Υόρκη: υπάρχουν πεζοδρόμια, που έχουν σήμανση ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Εκεί που τελειώνει το πεζοδρόμιο μπορεί να είναι σταθμευμένο ένα φορτηγό Mac εξαιρετικά ενεργοβόρο και ρυπογόνο. Μπορεί επίσης να είναι στο ίδιο πεζοδρόμιο μία από τις καντίνες που ψήνουν λουκάνικα και κεμπάπ.

Εν ολίγοις για να το διασχίσεις θα πρέπει να κρατάς τη μύτη σου για να αποφύγεις τις οσμές ή να φοράς μάσκα για να προστατεύσεις τα πνευμόνια σου από τις εξατμίσεις των φορτηγών τους. Αλλά αυτά δεν ένοχλούν τους αντικαπνιστές, αυτό που τους ενοχλεί είναι “η μπίχλα” από τον καπνό του τσιγάρου όπως έγραψε φίλος και συνάδελφος πρόσφατα στο facebook.

Παρομοίως και στον προαύλιο χώρο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου διεξάγεται αυτές τις ημέρες η διάσκεψη για το κλίμα τα μεγάφωνα προειδοποιούν ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες γωνιές. Μπορεί να συγκεντρώνονται εκεί οι ηγέτες των χωρών που καταστρέφουν τον πλανήτη με τις ρυπογόνες βιομηχανίες τους και οδηγούν σε πρόωρο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως των μη ανεπτυγμένων χωρών.

Αλλά το κάπνισμα δεν το επιτρέπουν. Εάν εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Σερβία ή στην Συρία οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από τους καρκίνους που προκαλούν οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου (ή μήπως και στις γειτονικές χώρες;). Αλλά θα έχουν αποφύγει τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Στην ίδια την Αμερική μπορεί να πεθαίνουν από τα χημικά που απελευθερώνουν στο περιβάλλον οι βιομηχανίες τους (πολλές ταινίες βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά έχουν γυριστεί) ή ορισμένες περιοχές να είναι νεκρές ζώνες από τα ραδιενεργά πειράματα. Αλλά όλα κι όλα δεν απελευθερώνουν καπνό τσιγάρου στην ατμόσφαιρα. Μπορούμε να γράψουμε αναρίθμητα παραδείγματα που δείχνουν την βαθιά υποκρισία που ενέχει η αντικαπνιστική υστερία.

Στην βάση της ενέχει ρατσισμό κατά των καπνιστών που αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι. Η δε επιβολή δεν αποσκοπεί στην προστασία του συνόλου αλλά στην επιβολή και στον καταναγκασμό των καπνιστών και των ανθρώπων που δεν τους ενδιαφέρει να πεθάνουν υγιείς και παραγωγικοί 24/7 όπως θέλει το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα. Θα πρέπει να είναι βαθιά συμπλεγματικοί εκείνοι που θέλουν να επιβάλλουν σε άλλους τρόπο ζωής προβάλλοντας τα δήθεν δικαιώματά τους στο παθητικό κάπνισμα. Φυσικά δεν συζητούμε τα αυτονόητα, ότι ορθώς έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους και ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα. Μιλάμε για τις υπερβολές.

Κανονικά αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν. Στην Ελλάδα έχει επιβληθεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και έχει βρεθεί ισορροπία. Αυτό που χρειάζεται είναι μία πιο αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Αλλά την σχετική συζήτηση επαναφέρει η κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα νιώθει άνετα στο περιβάλλον της Νέας Υόρκης όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες για να πάρει μέρος στις εργασίες του ΟΗΕ. Μάλιστα λίγο πριν αναχωρήσει συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο καθηγητής Μπεχράκης που συμμετέχει σε αυτές τις συσκέψεις επιχειρηματολογεί δημοσίως στα κανάλια και για την απαγόρευση ακόμη και στους ανοικτούς χώρους. Είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς απέναντι στον κ. Μπεχράκη και σε όσους υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε ανοικτούς χώρους. Ως γνωστόν ενάντια στην ανοησία ακόμη και οι θεοί πολεμούν μάταια…

ΥΓ. Ίσως το μόνο επιχείρημα που μπορεί να πείσει του νεοφιλεύθερους είναι το κόστος που θα έχει στον τουρισμό. Είναι πολλοί οι καπνιστές που θα προτιμήσουν για διακοπές μία χώρα που να προσφέρει ήλιο και θάλασσα και να επιτρέπει το κάπνισμα. Αν το μετρήσουν τότε ίσως τους κάνουν δώρο και τα σπίρτα για να ανάβουν…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments