Άποψη

Στην Μόρια οι Ευρωπαίοι δολοφονούν τον πολιτισμό τους

Στην Μόρια οι Ευρωπαίοι δολοφονούν τον πολιτισμό τους
Στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιώργος Χελάκης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, αναφέρεται σε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης τους, το προσφυγικό και τονίζει πως αντί για ικεσίες προς τον Ερντογάν θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό και χρήσιμο να πιέσει η ελληνική κυβέρνηση τους Ευρωπαίους εταίρους  για μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων.

Έγινε λοιπόν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντοτγάν. Για το περιεχόμενο της ελάχιστα μάθαμε. Κάποιο μέλος της ελληνικής αποστολής διέρρευσε ότι η συνάντηση άφησε τον πρωθυπουργό περισσότερο ικανοποιημένο από όσο περίμενε. Τι συζητήθηκε και πολύ περισσότερο τι συμφωνήθηκε (αν συμφωνήθηκε) δεν θα το μάθουμε. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν κοινά ανακοινωθέντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη συνάντηση με στόχο να θέσει το θέμα τής αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην χώρα μας.

Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα σύμφωνα με τα στοιχεία. Όχι δικά μας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τον περασμένο Αύγουστο οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 60%. Περισσότερα από 7.700 άτομα έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου και 1.600 διέσχισαν τα χερσαία σύνορα. Ενώ τα κέντρα υποδοχής στα νησιά προορίζονται για 5.400 άτομα, οι αφίξεις αύξησαν τον πληθυσμό σε 25.500 άτομα. Μέσα σ’ αυτόν τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά περιλαμβάνονται 1.180 ασυνόδευτα παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών ξεπερνά τα 4.300.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο πληθυσμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Φτάνει τους 70,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτούς 25,9 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες και ανάμεσά τους πάνω από τους μισούς είναι παιδιά. Είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι μπορούν φράχτες και στρατιωτικά μέσα να σταματήσουν την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να σωθούν.

Ας επανέλθουμε στα δικά μας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε την συμφωνία που της επέβαλλε η Μέρκελ σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα μας θα παραμένουν εδώ και θα γίνονται οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου ώστε να μετακινηθούν στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρητικά είναι έτσι. Πρακτικά οι πρόσφυγες “αποθηκεύονται” την Ελλάδα. Οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες και τόσο πολυδαίδαλες ώστε προς την Ευρώπη ταξιδεύουν ελάχιστοι και ελάχιστοι επαναπροωθούνται.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θα ζήτησε από τον Ερντογάν να κάνει κάτι για να περιοριστούν οι ροές από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά της χώρας μας. Κι είναι επίσης προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού θα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συνηγορήσει η χώρα μας στην αξίωση της Τουρκίας να αυξηθούν τα ποσά που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της. Εδώ, για να υπάρχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, πρέπει να αναφερθεί ότι η Τουρκία έχει στο έδαφός της πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός αδιανόητος για την Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και του κατά πόσο αυτή τηρείται και από τις δυο πλευρές, η Ελλάδα αντικειμενικά σηκώνει βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Και το σηκώνει γιατί η Ευρώπη αρνείται να σηκώσει το δικό της. Δεν την ενδιαφέρει μια αναλογική κατανομή των προσφύγων και βολεύεται με την αποθήκευσή τους στην Ελλάδα που ακόμα κι να είχε (που δεν έχει) την καλύτερη δυνατή οργάνωση και πόρους δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Αντί λοιπόν για ικεσίες προς τον Ερντογάν θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό και χρήσιμο να πιέσει η ελληνική κυβέρνηση τους Ευρωπαίους εταίρους  για μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων που κριτήρια που παίρνουν υπόψη τους πληθυσμιακά και οικονομικά δεδομένα κάθε χώρους μέλους. Αλλά τέτοιες πιέσεις από υποτακτικές κυβερνήσεις θεωρούνται αδιανόητες. Έτσι, περιορίζονται σε ικεσίες προς τον Ερντογάν που τα βάζει όλα στο τραπέζι και τα παζαρεύει. Στο μεταξύ η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δοκιμάζεται και ο λεγόμενος ευρωπαϊκός πολιτισμός εξευτελίζεται στις αποθήκες ανθρώπινων ψυχών που ονομάζονται Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments