Άποψη

Κοινή λογική

Κοινή λογική
Τα επεισόδια στη Μόρια ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, εφόσον δεν επικράτησε η κοινή λογική στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο Λάμπρος Καλαρρύτης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, εξηγεί τα λάθη στη μεταναστευτική πολιτική και την μη ύπαρξη κοινής λογικής.

Το βίντεο με κινητό το έχει τραβήξει ο Σαλάμ Αλντίιν. Ο Σαλάμ Αλντίιν είχε ιδρύσει τη ΜΚΟ Team Humanity με έδρα την Δανία, η οποία έκλεισε γιατί ο Σαλάμ είχε προβλήματα. Το 2018 ο Σαλάμ κατηγορήθηκε για παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη διευκόλυνση εισόδου μεταναστών. Παρόλα αυτά ο Σαλάμ βρίσκεται στη Μόρια και τραβά βίντεο από την εξέγερση των μεταναστών οι οποίοι έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν μια μητέρα με το μωρό της.  Οι μετανάστες περιφέρουν τη σωρό του μωρού που κάηκε από τη φωτιά που αυτοί έβαλαν σε μια κουβέρτα και δεν τη δίνουν στις Αρχές. Και ο Σαλάμ είναι εκεί και τραβά βίντεο. Και υπάρχουν πολλοί Σαλάμ οι οποίοι αντί να είναι φυλακή ή στη χώρα τους, κατά προτίμηση στη φυλακή της χώρας τους για να μην πληρώνουμε κιόλας, τραβούν βίντεο με την εξέγερση μεταναστών που αυτοί έφεραν παρανόμως στην Ελλάδα.

Στη Μυτιλήνη εστάλησαν διμοιρίες των ΜΑΤ και μετέβησαν ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γγ μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου για να συντονίσουν επί τόπου την κατάσταση. Ομάδες μεταναστών επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα, εκατοντάδες από αυτούς όμως έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε απορρίμματα.

Εν συνεχεία επιτέθηκαν και στο Κέντρο Κράτησης προκειμένου να απελευθερώσουν τους κρατουμένους για διάφορα αδικήματα μετανάστες. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση νερού. Εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό και μεταφέρονται στα πέριξ κτήματα για λόγους ασφαλείας. Οι μετανάστες συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατέστρεψαν δύο πυροσβεστικά οχήματα. Ένας πυροσβέστης που παρακολουθούσε τη σκηνή έγραψε στο Facebook «Παιδιά και γυναίκες μας περιμένουν να γυρίσουμε πίσω…» . Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτελής, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι βγαίνει εκτός ελέγχου: «Επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και 7 στρέμματα ελαιώνα».

Όλα εξελίσσονται κανονικά…

Υπάρχει κάποιο λάθος στην εικόνα; Όχι. Κανένα απολύτως. Τα πράγματα εξελίσσονται ακριβώς όπως ήταν αναμενόμενο ότι θα εξελιχθούν. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντίθετο στην κοινή λογική. Και επειδή η κοινή λογική δεν επικράτησε στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αντιθέτως εφαρμόστηκε μία εντελώς παράλογη πολιτική, τα αποτελέσματα είναι τα αντίστοιχα, ήρθε δηλαδή η κοινή λογική εκ των υστέρων να αντιστοιχίσει τα αποτελέσματα με τις πράξεις. Να διασφαλίσει τη συμπαντική τάξη, ότι υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ αποφάσεων, πράξεων και πραγματικότητας που δημιουργείται. Σύμφωνα με την κοινή λογική αν εφαρμόσεις μία παράλογη πολιτική θα έχεις τις συνέπειες που αναλογούν σε αυτή. Οπότε αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που σύμφωνα με την κοινή λογική θα συνέβαινε αν εφαρμοζόντουσαν αυτά που εφάρμοσαν η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση.

Αντιθέτως αν η κοινή λογική είχε επικρατήσει στις αποφάσεις για τη αντιμετώπιση της οργανωμένης, μαζικής και κατευθυνόμενης παράνομης μετανάστευσης τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά. Από την κοινή λογική δεν ξεφεύγεις. Το πρώτο πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι ότι πρόκειται για «έκτακτη κατάσταση που πρέπει να ελεγχθεί για να μην γίνει χειρότερη». Δεν ισχύει τίποτα από τα τρία. Πρώτον η κατάσταση δεν είναι έκτακτη. Είναι η νέα κανονικότητα η οποία σύντομα θα ισχύει σε όλη την Ελλάδα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει το πρόβλημα σε όλη τη χώρα, και στις 13 περιφέρειες, και εφόσον η ροή των μεταναστών δεν σταματά, θα δημιουργηθούν δεκάδες «Μόριες» σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό. Θα γεμίζουν τα νησιά, θα τους μεταφέρουν στη ενδοχώρα, θα ξαναγεμίζουν τα νησιά και πάλι το ίδιο. Είπαμε, κοινή λογική.

Δεύτερον, η κατάσταση δεν θα ελεγχθεί διότι εφόσον δεν λαμβάνεται απόφαση να σταματήσει η ροή είναι θέμα χρόνου η κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου όπως στη Μόρια, στη μία περιοχή μετά την άλλη. Το γνωστό, «είναι ηλιθιότητα να επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα». Κοινή λογική. Τρίτον, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη ως απόρροια των παραπάνω. Να βελτιωθεί ενώ εφαρμόζεται η παρούσα πολιτική που οδήγησε στη Μόρια, δεν γίνεται. Κοινή λογική.

Η κοινή λογική λέει επίσης ότι όταν διαχειρίζεσαι μία κρίση προσπαθείς να περιορίσεις και να οριοθετήσεις την εστία της και όχι να την πολλαπλασιάσεις, δημιουργώντας νέες εστίες παντού. Κοινή λογική. Όταν, δε, ξεσπάσουν πολλές «Μόριες» σε όλη τη χώρα, αναπόφευκτα θα υπάρξει αντίδραση από τους κατοίκους των διαφόρων περιοχών οι οποίοι θα αναγκαστούν να προστατεύσουν τη ζωή τη δική τους, των οικογενειών τους και την περιουσία τους. Και αφού οι ιθύνοντες δεν έχουν κοινή λογική για να εφαρμόσουν πολιτική κοινής λογικής, η κοινή λογική θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Και δεν θα είναι εύκολος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments