Άποψη

Ο Μάκης Βορίδης και η ηλικιωμένη κυρία

Ο Μάκης Βορίδης και η ηλικιωμένη κυρία
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις μισές αλήθειες που αναφέρει ο Μάκης Βορίδης προκειμένου να θεμελιώσει αστήρικτους ισχυρισμούς.

Η σκηνή είναι βράδυ Δευτέρας κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω. Τρεις ηλικιωμένες κυρίες συζητούν μεταξύ τους. Την ώρα που πλησιάζω η μία από τις κυρίες λέει απευθυνόμενη στις άλλες: “Να ξεκουμπιστούν, Παναγία μου, να φύγουν από εδώ. Βρώμισε ο τόπος, αμάν πια”. Το πιο εύκολο είναι να οικτίρει κανείς την ηλικιωμένη κυρία. Να την φορτώσει με πολλούς χαρακτηρισμούς. Είναι εύκολο αλλά δεν είναι αποτελεσματικό.

Η κυρία δεν είναι δεδομένο πως διακατέχεται από ρατσισμό, είναι ακροδεξιά λογική και πάει λέγοντας. Δεν ζει κοντά σε κάποιο από τα “Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων” και φυσικά δεν έχει ιδέα από όσα συμβαίνουν στην Μόρια. Ο,τι βλέπει και ακούει από την τηλεόραση. Ακούει για εισβολή, για πρόσφυγες που οι ίδιοι έβαλαν την φωτιά, που δεν άφηναν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν για να την σβήσουν για συνθήματα “σκοτώστε τους αστυνομικούς” και άλλα σχετικά.

Μπορεί να είχε ακούσει και τις διαβεβαιώσεις που έδιναν προεκλογικά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι θα λύσει το προσφυγικό και ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έφταιγε διότι καλούσε τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα.

Τώρα δεν μπορεί να εξηγήσει πως γίνεται αντί να λιγοστεύουν οι προσφυγικές ροές να φουντώνουν και υιοθετεί απόψεις περί εισβολής, τζιχάντ και άλλα παρόμοια. Άλλωστε, οι θεωρίες συνωμοσίας πιάνουν πάντα τόπο σε ακροατήρια που δυσκολεύονται να ψάξουν, να μάθουν και να διαμορφώσουν άποψη. Όταν μάλιστα υπάρχουν ΜΜΕ που συνδυάζουν περίτεχνα την είδηση για την μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας με την “εισβολή των λαθρομεταναστών” δεν θέλει πολύ. Πάνω σε αυτή την κατάσταση έρχεται να σπεκουλάρει ο Μάκης Βορίδης.

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 5% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί. Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό», δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha 98,9,

Ο κύριος υπουργός εκπροσωπώντας την ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, λέει μισές αλήθειες για να θεμελιώσει αστήρικτους ισχυρισμούς.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο από το 2001. Πλέον 18 ολόκληρα χρόνια Δυτικής εισβολής, βομβιστών αυτοκτονίας, αεροπορικών χτυπημάτων, δράσης των μυστικών υπηρεσιών και, φυσικά, ακόμα περισσότερα χρόνια δράσης των Ταλιμπάν που κάποτε τους υποστήριζε η Δύση. Η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ έχει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια καταγεγραμμένους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από χώρες της Αφρικής. Η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, για παράδειγμα, έχουν επίσης πόλεμο, και βρίσκονται στις 5 χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων. Άρα λοιπόν, ακόμα κι αν λάβουμε τα ποσοστά του Βορίδη ως αληθή, η πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν οι συνθήκες για μαζική φυγή «λόγω δίωξης, πολέμου ή βίας», όπως λέει ο ορισμός του πρόσφυγα που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ τον οποίο σίγουρα ο Βορίδης γνωρίζει.

Όσα γνωρίζει ο Βορίδης και σκοπίμως τα παραποιεί δεν είναι δυνατό να τα γνωρίζει η κυρία στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Έτσι ποτίζεται με απέχθεια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα φτάνουν να είναι περιττές πολυτέλειες. Η ελληνική κοινωνία εκπαιδεύεται να βλέπει μέχρι την τηλεοπτική οθόνη στην οποία κυριαρχούν οι φιγούρες του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν υπάρχουν πρόσφυγες, κι ας φλέγεται ο πλανήτης από πολέμους, συγκρούσεις και βία. Είναι όλοι τους παράνομοι μετανάστες και οι παράνομοι δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν δικαιούνται να φάνε και να πάνε στον γιατρό αλλά πρέπει να γυρίσουν από εκεί που ήρθαν λες και υπάρχουν κάπου πρόθυμοι να τους δεχτούν. Και κάπως έτσι, μια ολόκληρη κοινωνία προετοιμάζεται να λέει όσα κι η ηλικιωμένη κυρία από τον Αγιο Σπυρίδωνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments