Άποψη

Να μην σου λάχει κύριε πρωθυπουργέ

Να μην σου λάχει κύριε πρωθυπουργέ
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τη λάθος παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αυτή ήταν παρέμβαση. Αφού αργοπόρησαν να εκφραστούν ο ΣΕΒ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, ανέλαβε να γίνει συλλογικός εκφραστής τους ο πρωθυπουργός της χώρας. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά του λεγομένου αναπτυξιακού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης με φρασεολογία που θα την ζήλευαν στον ΣΕΒ βγήκε να κατακεραυνώσει τους απεργούς, τονίζοντας ότι είναι μειοψηφία και ταλαιπωρούν την πλειοψηφία.

Ας προσπεράσουμε ότι αυτός και η κυβέρνησή του είναι μειοψηφία στο σύνολο του ελληνικού λαού που έχει δικαίωμα ψήφου (22%). Αυτά είναι ψιλά γράμματα που δεν απασχολούν τον πρωθυπουργό. Ούτε βέβαια μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει διότι -εκ των πραγμάτων- δεν γνωρίζει τι θα πει απεργία. Πέρα από μια ολιγόμηνη παρουσία του σε ανώτατη θέση μιας θυγατρικής Εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει έρθει ποτέ στη ανάγκη να εργαστεί και φυσικά να απεργήσει.

Η παλιότερη δήλωσή του είναι ειλικρινή όσο και κυνική. «Δεν έχω μάθει να ζω με οκτακόσια ευρώ το μήνα και εύχομαι να μην χρειαστεί». Του το ευχόμαστε κι εμείς αλλά ας έχει υπόψη του πως όταν ζεις με οκτακόσια ευρώ και δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα αγανακτείς και απεργείς. Να το πούμε και κάτι ακόμα που … δεν του περνάει από το μυαλό. Όταν δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα και αμείβεσαι με οκτακόσια ευρώ διστάζεις να απεργήσεις γιατί το μεροκάματο που θα χάσεις μπορείς να σε πετάξει έξω από τον προϋπολογισμό για να «βγάλεις» τον μήνα.

Άσε που μπορεί να σε πετάξει έξω από την δουλειά το αφεντικό. Ας μην επιχαίρει λοιπόν ο κ. πρωθυπουργός για την μειωμένη συμμετοχή στην απεργία.

Και κάτι ακόμα. Αυτός που εύχεται να μην χρειαστεί να ζήσει ποτέ στην ζωή του με οκτακόσια ευρώ μπορεί μήπως να διαβεβαιώσει του άνεργους ότι θα βρίσκουν δουλειά στις οικονομικές ζώνες που θεσμοθετεί με τον αναπτυξιακό νόμο με οχτακόσια ευρώ; Δεν μπορεί κι όχι μόνο δεν μπορεί αλλά δεν θέλει.

Αυτός είναι ο λόγος που εκεί δεν θα έχουν καμία ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκεί η διαπραγμάτευση θα γίνεται ένας προς έναν. Ο εργοδότης με τον εργαζόμενο κι όποιος βρεθεί σε αδύναμη θέση θα χάνει στην διαπραγμάτευση. Σιγά τώρα κύριε πρωθυπουργέ, μην χάσει στην διαπραγμάτευση ο εργοδότης. Και κάτι τελευταίο: Σε αυτές τις οικονομικές ζώνες δεν θα κάνουν απεργία οι… μειοψηφίες για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα γίνονται απεργίες αφού η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε κατάργηση και τα εργατικά σωματεία.

Βιάστηκε ο πρωθυπουργός. Θέλω να πιστεύω πως αν αύριο-μεθαύριο βρεθεί στην ανάγκη να ψάξει για δουλειά, να τον προσλάβουν στον ΣΕΒ στο γραφείο Τύπου να συντάσσει τις ανακοινώσεις για τις απεργίες των εργαζομένων. Αν θα γίνονται απεργίες κι αν ο εργοδότης (ΣΕΒ) δεχτεί να του δίνει κάτι (πολύ) παραπάνω από οχτακόσια ευρώ…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments