Διεθνή

Γιαβούζ: Εντός της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο

Γιαβούζ: Εντός της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο
Γιαβούζ: Το τουρκικό γεωτρύπανο θα διεξάγει την επόμενη γεώτρηση στο αποκαλούμενο από την Τουρκία οικόπεδο Μόρφου-1 (Güzelyurt-1) , όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. 

Γιαβούζ: Στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), βρίσκεται πλέον το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Το Γιαβούζ συνοδεύουν δύο τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com, το εν λόγω τεμάχιο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI.

Η Τουρκία, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, εξέδωσε παράτυπη NAVTEX δεσμεύοντας την περιοχή για παράνομες γεωτρήσεις.  Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι σε λίγες ημέρες το Γιαβούζ θα ξεκινήσει την γεώτρησή του σε νέα τοποθεσία, την οποία, όμως, δεν είχε προσδιορίσει.

Το Γιαβούζ θα διεξάγει την επόμενη γεώτρηση στο αποκαλούμενο από την Τουρκία οικόπεδο Μόρφου-1 (Güzelyurt-1) , όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ σε νέα αποστολή… Με τη σημαία μας να κυματίζει το Γιαβούζ κατευθύνεται στο οικόπεδο Μόρφου-1 για γεώτρηση. Δεν θα σταματήσουμε να προσφέρουμε στο έθνος μας τις ενεργειακές πηγές μας. Αν υπάρχουν, σίγουρα θα τις βρούμε». Με αυτό το μήνυμα και φωτογραφίες του Γιαβούζ να συνοδεύεται από δύο πολεμικά πλοία ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ονομάτισε τη νέα τοποθεσία του Γιαβούζ, χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει και γεωγραφικά.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο περιέχεται ο ισχυρισμός ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.,

Τούρκος ΥπΕΞ: «η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα»

Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».
Επίσης σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Burak Ozugergin είπε: «Συνεχίσαμε να προειδοποιούμε τους Ελληνοκύπριους. Μην προχωρήσετε σε μονομερή βήματα, τα οποία θα παραβιάσουν τα δικαιώματα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Δεν αρκεί να λένε “μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε μερίδιο από τα κέρδη”».
Από πλευράς της η Λευκωσία μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ότι λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο μέτρα.
Το Γιαβούζ σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Δείτε το ακριβές σημείο του YAVUZ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments