Άποψη

Καλά ξεμπερδέματα με τους γαλάζιους δημάρχους

Καλά ξεμπερδέματα με τους γαλάζιους δημάρχους
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο νέο του blog στο Pagenews.gr για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό.

Μία ακόμη σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες για το μεταναστευτικό, όπως πλέον επισήμως το αποκαλεί η κυβέρνηση, καθώς παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια στην κυβέρνηση οι αφίξεις αυξάνονται. Το τελευταίο 48ωρο στη Μόρια έφθασαν ακόμη 800 πρόσφυγες για να προστεθούν στους περίπου 13.000 που στοιβάζονται σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι ήταν 5.600 στο τέλος Ιουνίου στη Μόρια, ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας που καταγράφηκαν συνολικά οι περισσότερες αφίξεις τα τελευταία τρία χρόνια, περί τα 10.500 άτομα. Συμπίπτει δε να είναι ο μήνας που προετοιμαζόταν η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Όσο δηλαδή οι υπηρεσίες βρίσκονταν σε συνεννόηση για την συνάντηση, ο Ερντογάν έστειλε μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα για να προετοιμάσει το κλίμα. Η τακτική κατευνασμού που ακολουθεί από την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκίνησε τον Τούρκο πρόεδρο.

Όταν συσκέπτονται

Η σύσκεψη στο Μαξίμου κατέληξε στο να οριστεί υπεύθυνος επικοινωνίας για το μεταναστευτικό, ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Κάτι που είχε κάνει παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ενημερώνει ο συμπαθής Γιώργος Κυρίτσης για τους αριθμούς των καθημερινών αφίξεων και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον σχεδόν βίαιο αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την εντελώς βίαιη εκκένωση της Ειδομένης.

Η ουσία της χθεσινής σύσκεψης δεν είναι στην επικοινωνιακή διαχείριση της έξαρσης του προβλήματος, αλλά στην δεύτερη απόφαση, να επιστρατευθεί υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να ενισχυθούν οι δήμοι στην ενδοχώρα που θα επιβαρυνθούν από την παράλληλη αποσυμφόρησης των νησιών. Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε να αποσυμφορήσει τη Μόρια και τα άλλα νησιά του Αιγαίου και να δημιουργήσει οικισμούς ή κέντρα κλειστού τύπου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

“Να φύγουν οι λαθρομετανάστες”

Εκτός από οικονομική και διοικητική ενίσχυση ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα πρέπει να κάνει και μασάζ στους δεξιούς δημάρχους. Για παράδειγμα στις Σέρρες και στο Κιλκίς οι δήμοι που φιλοξενούν πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας ή και σε διαμερίσματα είναι υπ ατμόν. Με το ζόρι συγκρατούν τις διαμαρτυρίες τους για τους πρόσφυγες που ήδη έχουν. Πού να τους φέρουν και περισσότερους.

Οι δήμαρχοι που τυγχάνουν γαλάζιοι στην πλειονότητά τους τείνουν ευήκοον ους σε άλλους υπουργούς, στον Άδωνη Γεωργιάδη και στον Μάκη Βορίδη που βρήκαν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν και να δώσουν το πολιτικό περίβλημα στην σκλήρυνση της κυβέρνησης. Αφού είναι λαθρομετανάστες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσα σε έξι μήνες θα επιστρέφονται στην Τουρκία που είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί…”Εφόσον εισέρχονται παράνομα δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας” είπε ο Μάκης Βορίδης (πάλι καλά που δεν είπε ότι δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κοντά είναι). Κάπως έτσι τα δύο στελέχη δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες στους τοπικούς πληθυσμούς και στους γαλάζιους δήμους, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης να διώξουμε τους λαθρομετανάστες που είναι η πλειονότητα όσων έρχονται πια στην χώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι οι δηλώσεις τους προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο Μαξίμου που τους διεμήνυσε να σταματήσουν.

Φυσικά μόνο εύκολο δεν είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους όσοι έρχονται στα νησιά, όποιο κι αν είναι το μεταναστευτικό προφίλ τους και αυτό το ξέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Η κυβέρνηση για να είναι συνεπής με την δεξιά αντίληψη επικεντρώνει στην αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου και στην επιδείνωση των συνθηκών παραμονής (πχ σε κέντρα κλειστού τύπου), και αφήνει απροετοίμαστες τις τοπικές κοινωνίες που στην πράξη θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος. Καλά ξεμπερδέματα στον κ. Θεοδωρικάκο με τους γαλάζιους δημάρχους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments