Άποψη

Κάν’ το όπως ο Σαντιό Μανέ!

Κάν’ το όπως ο Σαντιό Μανέ!
Ο Γιώργος Χελάκης αναδεικνύει, μέσα από το νέο του blog στο Pagenews.gr το παράδειγμα του Σαντιό Μανέ, ο οποίος έχει απαρνηθεί το lifestyle που συνοδεύει ποδοσφαιριστές του διαμετρήματός του, προτιμώντας να βοηθά τους συνανθρώπους του.

«Αναρωτιέμαι, γιατί να θέλω 10 Ferrari, 20 ρολόγια με διαμάντια και πολλά ταξίδια με αεροπλάνα; Τι θα ωφελήσουν εμένα και τον κόσμο; Εγώ ήμουν πεινασμένος, δούλεψα σκληρά, επέζησα από τους πολέμους, έπαιζα ξυπόλυτος ποδόσφαιρο, δεν είχα παιδικά παιχνίδια και πολλά άλλα πράγματα. Ωστόσο σήμερα μ’ αυτά που κερδίζω χάρη στο ποδόσφαιρο, μπορώ να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Έχω χτίσει σχολεία, ένα αθλητικό στάδιο, παρέχουμε ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα σε ανθρώπους φτωχούς στη Σενεγάλη συμβάλλοντας στην οικογενειακή τους οικονομία. Δεν χρειάζεται να καυχιέμαι ότι έχω πολυτελή αυτοκίνητα, πολυτελή αρχοντικά, ταξίδια με αεροπλάνα, προτιμώ λιγότερα από αυτά που μου έδωσε η ζωή!».

Αυτά τα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Σαντιό Μανέ. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου που παίζει στην αγγλική Λίβερπουλ. Ο Μανέ δεν τα λέει μόνο όλα αυτά. Τα έχει κάνει και συνεχίζει να τα κάνει στην πατρίδα του τη Σενεγάλη. Αντίστοιχα κάνει και ο συμπαίκτης του στην Λίβερπουλ, ο Αιγύπτιος, Μοχάμεντ Σαλάχ. Να το παραδεχτούμε: Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δεν σκέφτεται και δεν συμπεριφέρεται όπως ο Μανέ. Κι είναι κι άλλοι που ξεκίνησαν έτσι ή κάπως έτσι αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με όσα πρεσβεύει και πράττει ο άσος από την Σενεγάλη.

Στην προκειμένη περίπτωση ενδιαφέρει όχι μόνο το έργο του στην Σενεγάλη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να ζει. Η απόρριψη του σταρ σύστεμ που αποτελεί κανόνα για τα μεγάλα ονόματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι ασκητής ο Σαντιό Μανέ. Ζει όμως, όχι μέσα στο τεχνητό περιβάλλον που συνθέτει τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε αυτό το επίπεδο αλλά σε σε πλήρη συνάρτηση και επαφή με όσα συμβαίνουν στην φτωχή πατρίδα του. Ξέρει πολύ καλά τι θα πει να επιζείς από πολέμους και φτώχεια. Τι σημαίνει να είσαι παιδί και να πεινάς.

Όσο για τις Ferrari και τα ρολόγια με τα διαμάντια, ο σπουδαίος επιθετικός λέει την αλήθεια. Είναι πολλοί, οι περισσότεροι από του επώνυμους και ακριβοπληρωμένους συναδέλφους του που επιλέγουν να ζουν με αυτό τον τρόπο.

Ο Μανέ, ο Σαλάχ και ορισμένοι ακόμα επιλέγουν να ζουν διαφορετικά. Επιλέγουν επίσης να κάνουν γνωστή την αντίθεσή τους με αυτό τον τρόπο ζωής τον βουτηγμένο μέσα στην προκλητική πολυτέλεια. Ο Μανέ δεν περίμενε να πάει στην Λίβερπουλ, να κατακτήσει το Champions League για να προφέρει από το μεγάλο περίσσευμά του στην πατρίδα του. Το έκανε από τότε που έπαιζε σε μικρότερες ομάδες και έβγαζε λιγότερα χρήματα.

Δεν αναφέρονται βέβαια όλα αυτά, γιατί το πρόβλημα της στέρησης και της φτώχειας θα λυθεί από κάποιους που κάνουν φιλανθρωπίες. Επισημαίνονται γιατί στον φανταχτερό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπάρχουν ποδοσφαιριστές που πάνω από όλα και κυρίως είναι άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν σε επαφή με την καθημερινότητας και τον αβίωτο βίο των συνανθρώπων τους, πολλοί από τους οποίους υποβάλλονται σε στερήσεις για να αγοράσουν εισιτήριο και να τους δουν στο γήπεδο ή να πληρώσουν για να τους δουν από την τηλεόραση…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments