Άποψη

Εσύ, πόση (αμερικάνικη) κοροϊδία αντέχεις;

Εσύ, πόση (αμερικάνικη) κοροϊδία αντέχεις;
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο νέο του blog στο Pagenews.gr για τα μηνύματα που βγαίνουν από την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Έχετε αισθανθεί να σας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα σας; Δεν μπορεί όλο και θα σας έχει τύχει τέτοια περίπτωση. Αν τυχόν δεν θυμάστε θα μιλήσουμε με τη δύναμη του παραδείγματος: «Κατανοούμε τους κινδύνους γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατιωτικοποίηση αυτών των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση. Υπάρχουν και όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, την Τουρκία, παράνομες γεωτρήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις μέσα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Παράνομες γεωτρήσεις γίνονται και το γνωρίζει ο κ. Πομπέο όταν μας λέει ότι θα (μας) δουλέψει πολύ στενά για να μην υπάρξει στρατιωτικοποίηση αυτών των θεμάτων. Στην ουσία διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι δεν έχει να φοβάται από τυχόν αποτρεπτική ενέργεια από την πλευρά της. Δηλαδή μπροστά στον κύριο Δένδια είπε ψέματα και καθησύχασε του Τούρκους να μην φοβούνται κάποια επιθετική ενέργεια εναντίον τους. Χαμογελαστό ο κύριος Δένδιας του έδωσε το χέρι χαμογελώντας και τον ξεπροβόδισε. Πρόκειται για την περίπτωση που σε φτύνουν κι εσύ λες πως ψιχαλίζει…

Ο κύριος Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, πήρε αυτό που ήθελε και δεν έδωσε τίποτα.

Τι πήρε; Την ελληνική υπογραφή στο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement). Έτσι, μετά την αναβάθμιση της Σούδας που είναι η κεντρική ναυτική και αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, κατασκευάζονται στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο Βόλου, νέες βάσεις ελικοπτέρων.

Το δε λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαμορφώνεται σε ναυτική βάση των ΗΠΑ κομβικής σημασίας για τον έλεγχο των Δαρδανελίων ώστε να ελέγχεται η ναυτική δραστηριότητα της Ρωσίας. Στον ακήρυχτο πόλεμο των ΗΠΑ με την Ρωσία, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις χτες με την Συρία και αύριο με το Ιράν, η Ελλάδα είναι ακούσια εμπλεκόμενη με τόσες αμερικανικές βάσεις που έχουν φυτευτεί στο έδαφός της.

Τώρα, γιατί αυτή η κατάσταση βαφτίζεται πρωτόκολλο συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και όχι παραχώρηση ελληνικού εδάφους στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ ούτε οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που το υπέγραψαν ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που το τροποποιεί καλύπτοντας κάθε αμερικανική αξίωση, μπορούν να μας το εξηγήσουν. Να μας πουν δηλαδή τι ακριβώς παίρνει, κερδίζει η χώρα μας από αυτή τη… συνεργασία.

Διάφοροι ζηλωτές της υποταγής μας ως χώρας σε κάθε αμερικανική απαίτηση αντιτείνουν ότι τώρα οι ΗΠΑ τα έχουν «σπάσει» με την Τουρκία και από αυτή την κατάσταση θα επωφεληθούμε διότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα στραφεί προς το μέρος μας και θα αντιταχτεί στις αξιώσεις της Τουρκίας. Πρόκειται για απάτη μεγάλη και επικίνδυνη. Η Τουρκία πήρε τους ρωσικούς πυραύλους χωρίς να ανοίξει μύτη. Επιχειρεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να την ενοχλεί κανείς και ο Πομπέο μας λέει κατάμουτρα ότι θα την μαλώσει αν το (ξανα)κάνει…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments