Άποψη

Όταν η ΕΡΤ επιχειρεί να λογοκρίνει

Όταν η ΕΡΤ επιχειρεί να λογοκρίνει
Ο Γιώργος Χελάκης με αφορμή όσα έχουν γίνει με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Νίκο Αγγελίδη, αναρωτιέται ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η κρατική τηλεόραση σε όσους εργάζονται σε αυτή.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης που εργάζεται στην ΕΡΤ, δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο στη σελίδα του στο Facebook δύο φωτογραφίες από τα επεισόδια του Σαββάτου μεταξύ του ΠΑΜΕ και των ΜΑΤ. Το σχόλιο στην πρώτη φωτογραφία ήταν: «Κι όμως δεν πέρασε ο Οβελίξ… Το ΠΑΜΕ ήταν…» και στη δεύτερη: «Ρε Νουρέγιεφ… δεν φτουράς μια μπροστά στο ΠΑΜΕ». Μια μέρα μετά, η λεγόμενη “Ομάδα Αλήθειας” της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «επιχαίρει για την επίθεση του ΠΑΜΕ στους αστυνομικούς». Την Δευτέρα -σαν από συνεννόηση- το γραφείο Τύπου της ΕΡΤ έβγαλε ανακοίνωση κατά του δημοσιογράφου όχι για κάτι που είπε κατά την διάρκεια της δουλειάς του στο κανάλι αλλά για κάτι που έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφέρει:

«Η ελευθερία του λόγου δεν είναι ασφαλώς μόνον κατοχυρωμένη, αλλά και αυτονόητη για όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους της. Εξίσου αυτονόητη είναι, όμως, και η ανάγκη όσοι εργάζονται στην ΕΡΤ να έχουν -εν γένει στο δημόσιο λόγο τους- αυξημένη ευαισθησία στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι εργοδότης τους είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες και όχι μόνον όσοι τυχόν συμφωνούν με τις προσωπικές τους απόψεις. Ως εκ τούτου είναι απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποίησε στέλεχος της ΕΡΤ, απαξιώνοντας το κράτος δικαίου, και υπονομεύοντας έτσι την ουδετερότητα, την αμεροληψία και το κύρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Η λογοκρισία της ΕΡΤ

Ο Νίκος Αγγελίδης με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook που δημοσιεύτηκε πριν την ανακοίνωση της ΕΡΤ, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι στα μηνύματα του, «με τόνο χιουμοριστικό πάντα… προσπάθησα να αναδείξω την απάντηση των παλικαριών του ΠΑΜΕ, στα χημικά και τις επιθέσεις από το πουθενά, την απάντηση στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και των απεργιών, την απάντηση σε όλους όσοι μας περνούν ΟΛΟΥΣ για κουτορνίθια ή ξεπουλημένους…Είμαι πολίτης αυτού του τόπου, είμαι πολίτης αυτού του κόσμου και δικαίωμα μου, αναφαίρετο, είναι να υποστηρίζω ότι θέλω πολιτικά, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που την πολιτική μου άποψη και ταυτότητα, δεν την έχω χρησιμοποιήσει ούτε μισή φορά στην επαγγελματική μου ιδιότητα για να επηρεάσω κόσμο. Φαίνεται πως για αυτούς η δουλειά μου είναι να είμαι ένας γραβατωμένος παλιάτσος και να αποθεώνω όσους έχουν κάνει πλιάτσικο στον τόπο μας με συνέπεια…”

“Φαίνεται πως δημοσιογράφος σημαίνει ΜΟΝΟ να κάνεις τεμενάδες στους αφεντάδες που έχουν περάσει ληστρικά από τον τόπο μας, κατασπαράζοντας με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους κάθε έννοια ηθικής και αξιοπρέπειας…“Στην δουλειά μου είμαι πάντα συνεπής, όπως ήμουν συνεπής και στα δυο χρόνια αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Με αυτό και μόνο ως γνώμονα, στέλνω λοιπόν μήνυμα στους απειλούντες ότι χασκογελάω με τις ¨”φοβέρες” τους… Γιατί δεν είμαι σαν τα μούτρα τους, να παίρνω εντολές και να εκτελώ κατά παραγγελία τα ρεπορτάζ…Είμαι πολίτης αυτού του τόπου, είμαι πολίτης αυτού του κόσμου και δικαίωμα μου, αναφαίρετο, είναι να υποστηρίζω ότι θέλω πολιτικά, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που την πολιτική μου άποψη και ταυτότητα, δεν την έχω χρησιμοποιήσει ούτε μισή φορά στην επαγγελματική μου ιδιότητα για να επηρεάσω κόσμο…Κλείνοντας να σημειώσω πως είναι τιμή μου που είμαι μέλος του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, όπως τιμή μου είναι που είμαι κομμουνιστής».

Να κριτικάρει κάποιος όσα έγραψε ο δημοσιογράφος στον προσωπικό λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δικαίωμά του. Να διαφωνήσει με τις απόψεις, την αισθητική και το χιούμορ του. Η ΕΡΤ, από την στιγμή που ο δημοσιογράφος δεν γράφει κάτι εναντίον της, από που αντλεί αυτό το δικαίωμα; Ποιο είναι άραγε το μήνυμα που θέλει να στείλει σε όσους εργάζονται σε αυτή. Ότι δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν δημόσια τις όποιες απόψεις τους. Ότι εργαζόμενος στην ΕΡΤ σημαίνει πως πρέπει να εκφράζεται δημόσια μόνο αν ο λόγος του είναι ο ίδιος με αυτόν που “κατεβάζει” ο κ. Ζούλας ως κυβερνητική γραμμή…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments