Άποψη

Πόλεμος στη γειτονιά μας

Πόλεμος στη γειτονιά μας
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο Pagenews.gr για την βούληση της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, την ώρα που η Ελλάδα κρύβεται πίσω από την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Οι Κούρδοι συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Κάποια στιγμή με τους τζιχαντιστές φαίνεται πως είχε φλερτάρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι εξτρεμιστές του ISIS βρέθηκαν και στο στόχαστρο της συμμαχίας Πούτιν-Άσαντ. Οι φανατικοί ισλαμιστές ηττήθηκαν και τώρα οι Κούρδοι αφήνονται στις ορέξεις της Τουρκίας. Ηθικό δίδαγμα προκύπτει, αλλά συμπέρασμα είναι μάλλον πολύ δύσκολο να βγει.

Είναι πραγματικά έξω από την κοινή λογική οι διαδρομές που έχει ακολουθήσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια. Έριξε ένα μαχητικό της Ρωσίας, δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα και το αποτέλεσμα ήταν να… δυναμώσουν οι σχέσεις με τη Μόσχα! Με αποκορύφωμα την αγορά των S-400.  Και οι ΗΠΑ αντί να «τιμωρήσουν» τους Τούρκους τους αδειάζουν τη γωνιά για να επιτεθούν στους Κούρδους.

Την ίδια ώρα λίγο πιο δυτικά η Τουρκία έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ερευνητικά σκάφη και αναζητεί φυσικούς πόρους στην ελληνική και τουρκική ΑΟΖ.

Πέτυχε να διακόψει τις επιχειρήσεις της η ιταλική ENI, αλλά τα βρήκε λίγο πιο δύσκολα με τη γαλλική TOTAL και την αμερικανική ExxonMobil. Είναι προφανές πως η Τουρκία έχει τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Επενδύει σε αυτά και ρισκάρει. Στην απέναντι όχθη του Αιγαίου η Αθήνα απλά παρακολουθεί και ζητά από τη διεθνή κοινότητα δανεικά.

Έχει αποσυρθεί από τις διεθνές διπλωματικό παιχνίδι κρυπτόμενη πίσω από την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι προφανές ότι αυτός ο δρόμος δε μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Ως έθνος πρέπει να δηλώσουμε ξανά παρόντες στο διεθνές παιχνίδι. Με ότι αυτό σημαίνει για την αγορά νέων όπλων και τη χρησιμοποίηση της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας και της αμυντικής αποτροπής.

Κρίσιμος παράγοντας σε αυτή την πορεία είναι προφανώς και οι Έλληνες που ζουν εκτός της χώρας μας. Το εθνικό κέντρο πρέπει να τους κινητοποιήσει. Είναι αδιανόητο να μας κάνουν παιχνίδι οι Σκοπιανοί στην Αυστραλία όπου υπάρχει ακμαίο ελληνικό στοιχείο. Θα μου πείτε εδώ τα κόμματα δε μπορούν να συμφωνήσουν για το πως θα ψηφίζουν. Πραγματικά είναι αδιανόητο το να αποτυγχάνει το πολιτικό μας σύστημα σε μία τόσο απλή και αυτονόητη ως προς την ανάγκη εκτέλεσής της άσκηση.

Η ώρα να ξυπνήσουμε έχει έρθει και δε χρειάζεται να ακούσουμε κανονιές για να το κάνουμε. Γιατί τότε μπορεί να είναι αργά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments