Άποψη

Δύο παράλληλες ιστορίες

Δύο παράλληλες ιστορίες
Τη στιγμή που η Ελλάδα για πρώτη φορά δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, η Γερμανία «φλερτάρει» με την ύφεση και ο Λάμπρος Καλαρρύτης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, προσπαθεί να εξηγήσει για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, οι επενδυτές, δηλαδή, πληρώνουν για να δανείσουν τη χώρα μας. Αυτό μέχρι πρότινος ήταν προνόμιο χωρών όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία. Το ότι η Ελλάδα δανείζεται χωρίς να πληρώνει, αντιθέτως εισπράττει «φύλαχτρα» -0,2%, έστω και για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια (13 εβδομάδων) του ΟΔΔΗΧ, είναι κάτι που μέχρι πριν από λίγο καιρό θα ακουγόταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο δανεισμός αφορά 487,5 εκατ. ευρώ, οι δε προσφορές υπερκάλυψαν το ποσό κατά 2,71 φορές, ήτοι προσφέρθηκαν περισσότερα από 2,5 δις ευρώ. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε εκτάκτως την είδηση με τίτλο «GREECE DRAWS NEGATIVE YIELD FOR FIRST TIME IN 3- MONTH BILL SALE».

Οι «αγορές», με το άκουσμα των οποίων έχουμε εξοικειωθεί τα τελευταία χρόνια, πάντα με αρνητικό πρόσημο, εκτός από βασικός μηχανισμός του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι και πολιτικό εργαλείο εκείνου που τις ελέγχει στο μεγαλύτερο μέρος τους. Για την ακρίβεια, πολεμικό εργαλείο. Το έχει βιώσει η χώρα μας και πολλές άλλες. Το περιέγραψε ο Τραμπ με το δικό του, διόλου διπλωματικό τρόπο σε ένα από τα tweets του. «Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο κι απλά επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την Οικονομία της Τουρκίας (Το ‘χω ξανακάνει!)».

Για να το πούμε απλά, όταν οι Αμερικανοί θέλουν αν κλονίσουν μία οικονομία, δεν το κάνουν μόνο με την επιβολή δασμών. Το κάνουν χρησιμοποιώντας τις «αγορές» και τους οίκους αξιολόγησης. Και πάλι, κάτι ξέρουμε εμείς από τη χρεοκοπία της χώρας μας. Από την άλλη, εφόσον είναι μία πολεμική μηχανή που μπορεί να επιστρατευθεί για να συνθλίψει αντιπάλους των ΗΠΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να διευκολύνει μία κατάσταση.

Για να βοηθήσει κάποιον αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν γεωπολιτικοί λόγοι. Μια υπόθεση κάνουμε. Διότι Χριστούγεννα έρχονται, μπορεί ο Άη Βασίλης να άρχισε να μοιράζει δώρα πιο νωρίς, αλλά καλό είναι να τσεκάρουμε και άλλες εκδοχές. Υπενθυμίζουμε ότι στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού δημοσίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% (χθες εκκινείτο στο 1,45% και του 5ετούς στο 0,71%.

Εντωμεταξύ στο Βερολίνο

Το ότι στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό που υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να συμβαίνει στη Γερμανία, ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο, ενώ στη Γερμανία συμβαίνουν πράγματα που «κανονικά» δεν θα έπρεπε να της συμβαίνουν, έχει ενδιαφέρον. Ότι η πρώτη οικονομία της Ευρώπης φλερτάρει με την ύφεση, αν και έχει συσσωρεύσει θηριώδη πλεονάσματα για να την αντιμετωπίσει, είναι κάτι που δεν θα αφήσει τον ευρωπαϊκό και όχι μόνο περίγυρο, χωρίς επιπτώσεις και αντίστροφα, οι επιπτώσεις στον περίγυρο δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη γερμανική οικονομία.

Βασικοί κλάδοι της γερμανικής παραγωγής που σχετίζονται άμεσα με τις εξαγωγές και εξαρτώνται από αυτές, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η αυτοκινητοβιομηχανία, αντιμετωπίζουν πλέον πτώση της ζήτησης. Υπάρχει και κάτι άλλο. Η εμμονική άρνηση της Γερμανίας να αυξήσει τις δαπάνες της ακόμα και για ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών της, προκειμένου να διατηρεί υψηλά πλεονάσματα, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΣΑ και του ΔΝΤ, έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωσή τους με ό,τι αυτό σημαίνει για την ευρύτερη πορεία της χώρας.

Να υπενθυμιστεί, ότι Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι η Γερμανία με την οικονομική και εμπορική πολιτική της έχει απομυζήσει και τα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ και ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο… Είχε πει μάλιστα δημοσίως ότι «οι Γερμανοί είναι κακοί άνθρωποι». Έχουν ενδιαφέρον οι δύο παράλληλες αυτές ιστορίες, η ελληνική και η γερμανική, και θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερο στην πορεία. Μου ήρθε στο μυαλό και εκείνο το βιβλικό, από τη Σοφία Σολομώντος, «Κύριος ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσιν χάριν». Και το άλλο από τον Ματθαίο «ἔσονται οἱ ἔσχατοι πρῶτοι καὶ οἱ πρῶτοι ἔσχατοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments