Άποψη

Στο τέλος της ημέρας όλοι είναι μόνοι

Στο τέλος της ημέρας όλοι είναι μόνοι
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο Pagenews.gr για το "άδειασμα" του Ντόναλντ Τραμπ στους Κούρδους, υπογραμμίζοντας πως, στο τέλος της ημέρας, κάθε χώρα είναι μόνη της, απέναντι στις όποιες απειλές.

Το άδειασμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους Κούρδους, με την ανοχή του στην τουρκική εισβολή στη Συρία, προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ανεξαρτήτως από τους λόγους για τους οποίους έγινε και από το τι κρύβεται από πίσω. Αν ο Τραμπ τους παρέσυρε, αν η Τουρκία θα βγει σώα, αν οι ΗΠΑ θα αλλάξουν ξανά στάση, αν υπάρχει διχογνωμία στην Ουάσιγκτον, αν υπογείως οι Αμερικανοί εξοπλίζουν τους Κούρδους. Υπάρχουν πολλά «αν», αλλά ας μείνουμε στο γεγονός, σε αυτό που φαίνεται. Οι Αμερικανοί πούλησαν τους Κούρδους στεγνά και στυγνά.

Το βασικό συμπέρασμα, που πρέπει να ισχύει σε οποιοδήποτε στοιχειωδώς σοβαρό κράτος ιδιαίτερα αν έχει ανοιχτά θέματα ασφαλείας, είναι ότι στο τέλος της ημέρας η κάθε χώρα είναι μόνη της και μοναδική υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των απειλών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κράτη δεν πρέπει να αναζητούν συμμαχίες, να συνάπτουν αμυντικές συμφωνίες και να επιδιώκουν τη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών. Αντιθέτως, όλα αυτά επιβάλλονται. Αλλά δεν έπεται ότι πρέπει να επαφίονται στα παραπάνω, (αν τα διαθέτουν ή αν νομίζουν ότι τα διαθέτουν), έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάποιος άλλος θα πολεμήσει για αυτά. Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για κανέναν εκτός και αν θίγονται δικά του ζωτικά συμφέροντα ή αν απειλείται άμεσα η δική του ασφάλεια.

Μία από τα ίδια: Οι Κούρδοι ξαναπροδίδονται

Είναι η πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες που οι ΗΠΑ προδίδουν τους Κούρδους. Ο ηγέτης των Κούρδων στη Συρία και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Σαχούζ Χασάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τα εξής, πολύ εύγλωττα:

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον λαό μας. Όχι μόνο οι Κούρδοι αλλά και οι Άραβες και οι Ασσύριοι. Όλοι αναρωτιούνται. Εμείς ήμασταν μέρος του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Νικήσαμε τους τρομοκράτες. Κάναμε μεγάλο πόλεμο. Νικήσαμε και αυτή τη στιγμή παρόλο που δεν μας είχαν δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι θα μας προστατεύουν αλλά πάντα έλεγαν ότι: Θα είμαστε εδώ και θα σας προστατεύουμε(…) Συζητάμε με το καθεστώς Άσαντ. Αλλά το βασικό για εμάς είναι ότι θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του λαού μας, τις δικές μας δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική εισβολή.» Το να βασίζεται κάποιος σε προφορικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του είναι θανάσιμο λάθος όπως διαπιστώνουν με οδυνηρό τρόπο για μία ακόμη φορά οι Κούρδοι, οι οποίοι καταλήγουν σε αυτό έπρεπε να γνωρίζουν από την αρχή, σε αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν όλα τα έθνη: «Θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του λαού μας, τις δικές μας δυνάμεις».

Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα και καθίστανται απολύτως επίκαιρα, με αφορμή την προ ημερών υπογραφή της διευρυμένης Αμυντικής Συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε, όπως υπογραμμίσαμε και στο πρόσφατο σχετικό άρθρο, ότι οι Αμερικανοί απάντησαν αρνητικά στο επίμονο αίτημα της ελληνικής πλευράς να συμπεριληφθούν στη Αμυντική Συμφωνία εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για τη χώρα μας. Για να το πούμε απλά, δεν πρόκειται οι Αμερικανοί να παρέμβουν αποτρεπτικά σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας εναντίον μας εκτός και αν το επιτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα, κάτι το οποίο δεν είναι διόλου βέβαιο. Αν το συμφέρον τους είναι να αφήσουν ένα επεισόδιο να εξελιχθεί για να μας αναγκάσουν να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μοιράσουμε με τους Τούρκους τους (δικούς μας) υδρογονάνθρακες θα το κάνουν. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι μπορούν να ελέγξουν τα όρια και την κατάληξη μίας θερμής σύγκρουσης. Άπαξ και φύγει ο πρώτος πύραυλος, τα πάντα είναι ανοιχτά.

Οι Έλληνες δεν είναι Κούρδοι και η Ελλάδα δεν είναι Κουρδιστάν το οποίο εξάλλου δεν είναι (ακόμα) κράτος. Αλλά επειδή οι γενικές αρχές στις διεθνείς σχέσεις ισχύουν γενικώς, και επειδή παραδείγματα υπάρχουν – οι Κούρδοι είναι το πιο πρόσφατο – καλό είναι να αποφύγουμε να γίνουμε και εμείς. Εξάλλου έχουμε γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν και ακόμα το πληρώνουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments