Διεθνή

Νόμπελ Ειρήνης: Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ το φετινό βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης: Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ το φετινό βραβείο
Νόμπελ Ειρήνης: Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Νόμπελ Ειρήνης: Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Άμπι Αχμεντ Άλι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1976 και είναι ο τέταρτος και σημερινός πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας από τις 2 Απριλίου 2018. Είναι πρόεδρος του Αιθιοπικού Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και του Δημοκρατικού Κόμματος των Ορόμο (μέλος του επαναστατικού μετώπου). Είναι επίσης βουλευτής και μέλος των εκτελεστικών επιτροπών των δύο κομμάτων.Υπηρέτησε στο στρατό, ενώ από τότε που έγινε πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τα οποία δεν εγκρίνονται εξολοκλήρου από τους υπέρμαχους του ομοσπονδιακού τύπου διακυβέρνησης στην Αιθιοπία (ενώ η πολιτική του να στοχεύει τους Τιγκράγια έχει περιγραφεί ως επιλεκτική).

Δείτε την ανακοίνωση του νικητή

Στο ερώτημα αν έχουν μιλήσει μαζί του τα μέλη της επιτροπής, η Πρόεδρος απάντησε: «Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αλλά δεν ήταν δυνατόν οπότε αν παρακολουθεί του δίνω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments