Άποψη

Οι Δυτικοί λένε και δεν κάνουν, οι Τούρκοι ότι λένε το κάνουν

Οι Δυτικοί λένε και δεν κάνουν, οι Τούρκοι ότι λένε το κάνουν
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για τους Τούρκους, που σε αντίθεση με τους δυτικούς, κάνουν πράξη αυτά που λένε.

Επειδή γίνεται αρκετή συζήτηση για την αποφασιστικότητα των Τούρκων να προχωρήσουν σε νέα εισβολή στη Συρία παρά τις (υποτιθέμενες μέχρι στιγμής) αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, είναι χρήσιμη μία σύντομη παράθεση εκατέρωθεν δηλώσεων ώστε να βγει συμπέρασμα τι λένε και τελικά τι κάνουν οι μεν και οι δε. Είναι πολύ σαφές ότι οι Τούρκοι αυτό που λένε το κάνουν και ότι ο διεθνής παράγων λέει αλλά δεν κάνει και πολλές φορές ούτε καν λέει ή δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να πει.

Είναι ενδεικτική η απάντηση της Τουρκίας στην προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι θα της επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις «αν υπερβεί τα όρια». Ας ξεκινήσουμε από το ότι ουδείς γνωρίζει ποια είναι αυτά τα «όρια» και ότι ενώ η Τουρκία έχει εισβάλει για τρίτη φορά στη Συρία και κάνει εθνοκάθαρση, οι Αμερικανοί μιλούν για «όρια» τα οποία δεν πρέπει να ξεπεραστούν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία. Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις. Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Η απάντηση της Άγκυρας ήταν εν ολίγοις ότι θα… επιβάλλει και η Τουρκία κυρώσεις στις ΗΠΑ.«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει κυρώσεις για τη χώρα μας σχετικά με την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”. Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, μεταφέραμε πληροφορίες στην αμερικανική κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα. Η Τουρκία μάχεται τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια και αυτή η μάχη θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως, θα δώσουμε ισχυρή απάντηση σε κάθε βήμα, με πλήρη αμοιβαιότητα » ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι… Είναι πιθανό μέχρι οι Αμερικανοί να αποφασίσουν αν και τι είδους κυρώσεις θα επιβάλουν στην Τουρκία, οι Τούρκοι να έχουν ολοκληρώσει την εισβολή, οπότε θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις και δεν θα υπάρχει λόγος για κυρώσεις.

Η αυτογελοιοποίηση των Ευρωπαίων

Εξάλλου, το γενικό μοτίβο απάντησης των Τούρκων στις χλιαρές δηλώσεις των Ευρωπαίων και λοιπών συγγενών, με λίγα λόγια ,είναι «δεν μας ενδιαφέρει τι λέτε, έχουμε μια εισβολή να τελειώσουμε». Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ προσποιήθηκε ότι κάνει σοβαρή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας, μετά και τις απειλές Ερντογάν ότι θα στείλει 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη, αλλά δεν του βγήκε.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου.» Η «βασική ανησυχία» του Τουσκ δεν είναι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αλλά ότι «θα μπορούσε» να καταλήξει σε ανθρωπιστική καταστροφή. Αν δηλαδή δεν καταλήξει σε ανθρωπιστική καταστροφή, η ΕΕ είναι οκ με την εισβολή.

«Τώρα, απειλές έρχονται από αριστερά και δεξιά και μας λένε να σταματήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν την επιχείρηση», απάντησε ο Ερντογάν ο οποίος πρέπει να διασκεδάζει βλέποντας τους Ευρωπαίους να αυτογελοιοποιούνται ενώ συνεχίζει ατάραχος να εισβάλει δεξιά και αριστερά. «Οι Αμερικανοί δεν τήρησαν τη συμφωνία(σ.σ. για κοινές περιπολίες ελέγχου της περιοχής) και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος αιτιολογώντας την απόφαση της εισβολής.

Χθες οι Τούρκοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα βομβαρδίζοντας «κατά λάθος» θέση Αμερικανών, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο Αμερικανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μάικ Μάιλι επιβεβαίωσε το συμβάν κα προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «επιφυλάσσονται τους δικαιώματος στην αυτοάμυνα». Λαμβανομένης υπόψιν της σοβαρότητας του συμβάντος , η δήλωση του Αμερικανού αρχιστρατήγου φέρνει λίγο προς τη, ελαφρότητα της δήλωσης Τουσκ, κάτι σαν «αν μας ξαναβομβαρδίσετε θα απαντήσουμε».

Αντιθέτως, η – με ευδιάκριτη ειρωνεία άμα και υπεροψία – απάντηση των Τούρκων ήταν περίπου «δεν έγινε και τίποτα»… «Είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα προτού ανοίξουμε πυρ προκειμένου να αποτραπεί όποια βλάβη στην αμερικανική βάση. Ως πρόληψη, παύσαμε πυρ μόλις λάβαμε πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Απορρίπτουμε σθεναρά τον ισχυρισμό ότι ανοίξαμε πυρ εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ ή του συνασπισμού».

Είναι πολλές οι δηλώσεις των Δυτικών, σε αντιδιαστολή με αυτές των Τούρκων, που εξηγούν γιατί η Τουρκία έχει το περιθώριο να κάνει αυτά που κάνει. Δυστυχώς το συνόψισε ο Ερντογάν σε μία φράση: «Δεν είναι ειλικρινείς, απλώς επινοούν πράγματα. Εμείς, όμως, περνάμε από τα λόγια στην πράξη, και αυτή είναι η διαφορά μας.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments