Οικονομία

Έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

Έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020
ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση φέρνει νέα μείωση εντός του επόμενου έτους. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΕΝΦΙΑ: Η νέα μείωση έρχεται ένα χρόνο πριν από τους πρώτους υπολογισμούς, δηλαδή εντός του 2020, φέρνοντας αρκετά οφέλη σε χιλιάδες φορολογούμενους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Νέα Σαββατοκύριακο”. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφορά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε 7,000 περιοχές, που τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται εκτός μέτρησης, ούτως ώστε να αντισταθμιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις υπόλοιπες αλλαγές.

Έτσι θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ

Τη νέα χρονιά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί βάσει των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα καθοριστούν τον Μάιο. Υπάρχουν σκέψεις για μείωση 10% κατά μέσο όρο, όχι όμως “οριζόντια”. Η μείωση θα είναι στοχευμένη, αφορώντας συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του βασικού χώρου.

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τις λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική, αλλά και τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχουν δει τις τιμές των ακινήτων να ανεβαίνουν λόγω της έξαρσης των Airbnb.

Εντάσσονται νέες περιοχές

Με τις νέες τιμές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Και αυτό, γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την ένταξη των 7.000 περιοχών στο σύστημα οι τιμές των ακινήτων ειδικά αυτών που έχουν υψηλή αξία θα πάρουν αμέσως «φωτιά», με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει έξτρα έσοδα περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά» ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης».

Φέρνει ισορροπία η νέα μείωση

Παράλληλα, για να μην εξανεμιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είδαν στον φετινό λογαριασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, το υπουργείο Οικονομικών θα ξαναγράψει την κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Με παρεμβάσεις στα σημερινά κλιμάκια των τιμών ζώνης και τους συντελεστές θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατοικούν σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών είναι μεγάλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments