Άποψη

Το πρώτο καμπανάκι

Το πρώτο καμπανάκι
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης αναλύει μέσω του blog του στο pagenews.gr τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπηση της Opinion.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion στην οποία καταγράφεται μεταξύ άλλων η άποψη της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους διάφορους τομείς. Στα περισσότερα πεδία η πλειοψηφία επικροτεί τους χειρισμούς της και της πιστώνει ορθή πολιτική.

Ικανοποιημένο από τη γενική εικόνα της κυβέρνησης δηλώνει το 50%, έναντι 47% που έχει αρνητική θέση, η αποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φθάνει στο 53%, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 45% έναντι 21%, τις κινήσεις στην Οικονομία επιδοκιμάζει το 63%, ποσοστό πολύ υψηλό για μνημονιακές εποχές.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ευρύτατη στήριξη ψηφοφόρων άλλων κομμάτων στην οικονομική πολιτική για την οποία έχουν θετική γνώμη το 44% του ΣΥΡΙΖΑ (!), το 72% του ΚΙΝΑΛ(!!), το 34% του ΚΚΕ (!!!) , το 61% της Ελληνικής Λύσης και το 57% του ΜέΡΑ 25… Συντριπτικά υπέρ της κυβέρνησης είναι τα ποσοστά, 75,9%, για την πρόθεσή της να διευκολύνει την ψήφο των ομογενών. Ακόμα και η απόφαση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, βρίσκει θετική ανταπόκριση από το 62% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά στα ελληνοτουρκικά και τελείως αντίστροφα σε ό,τι αφορά την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη, το 45% δηλώνει ικανοποιημένο και ακριβώς το ίδιο, 45% απαντά αρνητικά. Εύθραυστη ισορροπία η οποία είναι σαφές ότι θα ανατραπεί αν οι επόμενες τουρκικές κινήσεις, που είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν, δεν τύχουν επαρκούς απάντησης. Εκεί που τα πράγματα είναι καθαρά κατά της κυβέρνησης είναι στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Το 63,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόλις το 23,4% δηλώνει ικανοποιημένο.

Ο ορισμός της παράνοιας

Αυτό το ποσοστό θα επιδεινωθεί ραγδαία. Όποιος έχει επαφή με τον κόσμο της ΝΔ γνωρίζει ότι η βάση «βράζει». Η διαγραφή της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης επειδή δημοσιοποίησε επιστολή με τις εύλογες ανησυχίες, που εκφράζονται σε όλη τη χώρα, ενόψει της μεταφοράς 1500 μεταναστών στην ανενεργή πτέρυγα «Μπόμπολας» του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», δείχνει ότι η ΝΔ ή δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει ή το έχει αντιληφθεί αλλά έχει αναλάβει άλλου είδους δεσμεύσεις και προχωρά αδιαφορώντας και για την κοινωνία και για το πρόβλημα που «φυτεύει» στη χώρα.

Οι εξεγέρσεις μεταναστών στα νησιά και αλλού είναι προοίμιο αυτού που θα συμβεί σε όλη την επικράτεια με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί υπό το βάρος των εξελίξεων να αλλάξει γραμμή, αλλά θα είναι αργά. Θα είναι αργά για την πολιτική φθορά που θα έχει υποστεί, η οποία θα επεκταθεί ακαριαία σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους τώρα καταγράφει θετικές επιδόσεις. Παρότι κάποιος μπορεί να πει ότι «αυτό αφορά την ίδια, ας πρόσεχε», τα πράγματα δεν είναι απλά. Η ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος. Επηρεάζει τη χώρα και είναι για αυτήν που ελπίζουμε να μην είναι αργά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν από τη γενική ανακολουθία, την εξοντωτική φορολογική πολιτική και τη διολίσθησης σε πρωτοφανή αυταρχισμό και αλαζονεία που του στοίχισαν εκλογικά, καταψηφίστηκε για δύο βασικούς λόγους. Για την εθνικά καταστροφική Συμφωνία των Πρεσπών και για το μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας κριτική από το βήμα της Βουλής στην πολιτική της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε χρησιμοποιήσει τον γνωστό αφορισμό ότι «παράνοια είναι να επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα». Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάποιο λόγο να πιστεύει ότι επαναλαμβάνοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα και πολιτική τύχη;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments