Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συζητήσει με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για την κατάσταση στη Συρία

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συζητήσει με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για την κατάσταση στη Συρία
Ντόναλντ Τραμπ: Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση με εξέχοντα μέλη του Κονγκρέσου με κεντρικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Συρία.

Ντόναλντ Τραμπ: Οι επικεφαλής τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και οι πρόεδροι των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με συνεργάτες των κοινοβουλευτικών.

Προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, πρόεδρος της Γερουσίας, η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και οι προεδρεύοντες και κορυφαία στελέχη των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο σωμάτων, εξήγησαν οι πηγές αυτές. Η συνάντηση καταγράφεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις που εκφράζονται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να εξαπολύσει την περασμένη εβδομάδα επίθεση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών οι οποίες πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μαζί με τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση.

Νωρίτερα χθες, Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προσυπέγραψαν ψήφισμα που εναντιώνεται στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία. Σε ανακοίνωσή τους με την οποία παρουσιάζεται το ψήφισμα, η Πελόζι και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ τονίζουν εξάλλου πως «μολονότι ασφαλώς χρειαζόταν, ένα πακέτο κυρώσεων από μόνο του δεν αρκεί» για να αποτραπεί η «ανθρωπιστική καταστροφή» στη βορειοανατολική Συρία εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.

Εισβολή στη Συρία: Ο Καναδάς αναστέλλει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

Η διπλωματία του Καναδά ανακοίνωσε χθες Τρίτη την προσωρινή αναστολή της χορήγησης «νέων αδειών εξαγωγών στην Τουρκία», αναφερόμενη ουσιαστικά στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, αντιδρώντας στη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

«Αυτή η μονομερής ενέργεια υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην ήδη εύθραυστη περιοχή, να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση και να ακυρώσει την πρόοδο που έχει σημειώνει ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά], του οποίου η Τουρκία είναι μέλος», εξήγησε το καναδικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, ο Καναδάς ανέστειλε προσωρινά τις νέες άδειας εξαγωγών στην Τουρκία» που αφορούν «ελεγχόμενα αγαθά», ουσιαστικά στρατιωτικό υλικό, διευκρινίζεται και παρατίθεται κατάλογος. Η Οτάβα συντονίζεται, προχωρώντας στην κίνηση αυτή, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες ανακοίνωσαν ταυτόσημα μέτρα. Το 2018, οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών από τον Καναδά στην Τουρκία είχαν συνολικά αξία 116 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (80 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments