Διεθνή

Εισβολή στη Συρία: Πενς και Πομπέο θα ζητήσουν τερματισμό των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων

Εισβολή στη Συρία: Πενς και Πομπέο θα ζητήσουν τερματισμό των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων
Εισβολή στη Συρία: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναχώρησαν για την Τουρκία, όπου θα συναντηθούν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Εισβολή στη Συρία: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναχώρησαν χθες Τετάρτη για την Τουρκία, όπου ελπίζουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ο αντιπρόεδρος, τον οποίο έστειλε στην Τουρκία ο ένοικος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του. Ο Μάικ Πενς αναχώρησε με το δικό του αεροσκάφος περί τις 18:00 [τοπική ώρα· 01:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας].

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα στη βορειοανατολική Συρία ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), που υποστηρίζεται από δυτικές χώρες αλλά χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει ότι η επίθεση δεν θα τερματιστεί πριν από την επίτευξη του σκοπού της.

Στίβεν Μνούτσιν: Αν η Τουρκία δεν κηρύξει εκεχειρία, θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα συνεχίσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός. Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους Τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε. Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες] με την Τουρκία». Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρούνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments