Άποψη

Οι εκβιασμοί ταιριάζουν στην Τουρκία – Συνήθως της βγαίνουν

Οι εκβιασμοί ταιριάζουν στην Τουρκία – Συνήθως της βγαίνουν
O Λάμπρος Καλαρρύτης αναλύει στο blog του στο pagenews.gr τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για κατάπαυση πυρός 120 ωρών στη Συρία

Μία συμφωνία με θολά σημεία, με πολλούς κατά δήλωσή τους «νικητές» και με επόμενη ημέρα η οποία δεν είναι σαφές τι θα φέρει. Στη Συρία, όπως και γενικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και αν θα υπάρξει καν «επόμενη ημέρα». Για πάρα πολύ κόσμο που έχει χάσει τη ζωή του δεν θα ξημερώσει ποτέ «επόμενη ημέρα» και για κάποιους θα ήταν καλύτερα να μην ξημέρωνε διότι αυτά που φέρνει είναι χειρότερα από το να μην ζήσουν για να τη δουν.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για κατάπαυση πυρός 120 ωρών στη Συρία έχει διαμορφώσει μία κατάσταση που όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν από ικανοποιημένοι έως θριαμβευτές αλλά ο χρόνος θα δείξει τι ισχύει για ποιον. Η Τουρκία φαίνεται σε πρώτη φάση ως κερδισμένη διότι με τη Συμφωνία τής δίνεται χωρίς πολεμικό κόστος (ζωές και χρήμα) μεγάλο μέρος από αυτό που επιχείρησε να κερδίσει δια των όπλων.

  • «Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.»
  • «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.»
  • «Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.»
  • «Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.»

Αυτά είναι τα σημεία 7, 9, 10 και 11 από τη Συμφωνία 13 σημείων ΗΠΑ – Τουρκίας.

Όπως είναι προφανές, μέχρι στιγμής – πάντα επιμένουμε σε αυτό διότι όπως είπαμε ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι την επαύριον – η Άγκυρα παίρνει περισσότερα απ’ ό,τι θα περίμενε να πάρει χωρίς συνέχιση των επιχειρήσεων. Οι Κούρδοι χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες», υποχρεώνονται σε παράδοση του βαρέως οπλισμού τους, σε καταστροφή των οχυρών θέσεών τους και σε αποχώρηση από την περιοχή τους.

Έτσι, αφοπλισμένοι, μένουν εκτεθειμένοι και έναντι των Τούρκων αν οι τελευταίοι αποφασίσουν με κάποιο πρόσχημα να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος και έναντι του Άσαντ στον οποίο προσέφυγαν για προστασία και του οποίου τώρα καθίστανται όμηροι περισσότερο από σύμμαχοι . Και ξεχνούν, προσώρας τουλάχιστον, το όνειρο για ανεξάρτητο κράτος, ίσως και για αυτονομία στο πλαίσιο της Συρίας.

Τα πήρε όλα

Ο Ερντογάν, σε σκληρή γραμμή, προαναγγέλλει μόνιμη κατοχή της ζώνης ασφαλείας με στόχο τη de facto προσάρτηση της:

«Ξεκινά από εδώ και στο εξής μια καλή διαδικασία, διάρκειας 120 ωρών. Μέσα σε αυτές τις 120 ώρες, η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG έχει ενημερωθεί πως πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή που έχουμε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη.  Αν η δέσμευση της συμφωνίας δεν εκπληρωθεί, τότε από το επόμενο λεπτό της ολοκλήρωσης των 120 ωρών, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα, από αυτή με την οποία ξεκινήσαμε(…) Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς αποτελούν προϋπόθεση ασφάλειας. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία.» 

Οι ΗΠΑ προσπαθούν με τη συμφωνία να επαναφέρουν την Τουρκία στη σφαίρα επιρροής τους («Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της», αναφέρει η πρώτη παράγραφος της Συμφωνίας) αλλά αφενός η αξιοπιστία τους έχει τρωθεί, αφετέρου η Τουρκία θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα τώρα που επιβεβαίωσε ότι οι εκβιασμοί της αποδίδουν και μάλιστα περισσότερο από παλιά.

Η Ρωσία είναι αδιαμφισβήτητος νικητής καθώς επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο ρόλο της στη Μέση Ανατολή, αφού η δική της παρέμβαση σε Άσαντ και Κούρδους και το μήνυμα προς Τουρκία εξασφάλισε τους όρους για την επιτυχίας της αμερικανικής μεσολάβησης. Η Μόσχα αναδείχθηκε στο πραγματικό αφεντικό της περιοχής.

Το σημείο 12 της Συμφωνίας είναι το κερασάκι στην τούρτα που προσέφεραν οι Αμερικανοί στην Τουρκία, την οποία μόλις φάει θα ζητάει κι άλλη.

«Μόλις η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.»

Η Τουρκία και τους Κούρδους βγάζει εκτός παιγνιδιού και σε ξένα εδάφη βάζει πόδι και οι (όποιες) κυρώσεις εις βάρος της θα αρθούν. Οι δικοί μας πολιτικοί εγκέφαλοι που αναμασούν τα περί απομονωμένης Τουρκίας, περί Διεθνούς Δικαίου στο οποίο και μόνο αν εμμένουμε αρκεί για να μας διασφαλίσει, στα περί καλής γειτονίας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καλό είναι να βρουν κάποιο άλλο παραμύθι στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την πραγματικότητα, την οποία δεν θα αποφύγουμε διότι έρχεται με φόρα από τη Συρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments