Άποψη

Joker

Joker
Ο Γιάννης Αντύπας, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, σχολιάζει τις αντιδράσεις σχετικά με την επέμβαση αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες όπου ανήλικοι έβλεπαν την ταινία Joker.

Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα. Ο λόγος για τις αντιδράσεις σχετικά με την επέμβαση αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες όπου ανήλικοι έβλεπαν την ταινία Joker. Είναι πραγματικά τραγικό να θεωρεί το θέμα η αντιπολίτευση ως απόδειξη του ότι επιστρέφει η παλιά δεξιά. Είναι πραγματικά τραγικό να χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση κάτι τόσο μικρό για να σηματοδοτήσει κάτι τόσο μεγάλο.

Γιατί η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία επιλογής διασκέδασης στην Ελλάδα είναι απόλυτη. Όποιος δεν το βλέπει αυτό έχει πρόβλημα. Ή προσπαθεί να κρύψει τις δικές του σκοπιμότητες πίσω από ένα θέμα που δικαιωματικά θα έπρεπε να είναι ένα ζουμερό παραπολιτικό ή ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον χρονογράφημα. Αλλά, μέχρις εκεί. Είναι πραγματικά τραγικό να εθίζει η αντιπολίτευση την κοινή γνώμη σε υπερβολές. Σας εκείνες που έλεγε ως κυβέρνηση πως είχε στα χέρια της το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο όλων των εποχών. Φούσκες.

Και η κυβέρνηση όμως οφείλει να δει το κενό στον νόμο και να το καλύψει. Γιατί οι ανήλικοι θα πρέπει να προστατεύονται χωρίς να μπουκάρουν αστυνομικοί σε κινηματογραφικές αίθουσες. Χωρίς κανείς να φθάνει στο τμήμα. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και στα παιχνίδια που εθίζουν τους νέους σε σκοτωμούς και κάθε είδους βία.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται πλάκα στα social media και να υποβαθμίζεται σε κομματική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην κοινωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά θα μου πείτε, αλλά αυτές οι υποθέσεις δρουν σωρευτικά. Αν δε θέλουμε να μετράμε θύματα από το μπούλινγκ και να βλέπουμε τα παιδιά μας να προσφεύγουν καθημερινά όλο και περισσότερα στη βοήθεια ψυχολόγων.

Η τέχνη προφανώς και δεν έχει όρια, αλλά το αν είναι κάτι τέχνη ή όχι υπόκειται και ορθώς στην κριτική και τη λογική όλων μας. Επίσης, δεν είναι όλες οι μορφές τέχνης για όλες τις ώρες και όλους τους ανθρώπους. Και βεβαίως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στην ίδια κατάσταση στην κάθε φάση της ζωής τους.

Δεν είναι κακό να υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία παιδιών και ευαίσθητων ομάδων όταν κάτι έχει επισημανθεί ως ακραίο. Γιατί δε φαντάζομαι να έχετε γνωρίσει πολλούς Joker στη ζωή σας. Έτσι δεν είναι; Πρόκειται για μία δραματοποιημένη μεταφορά κακών που υπάρχουν και στη ζωή με ότι σημαίνει αυτό. Και δεν είναι κακό που δεν είναι σε θέση όλοι οι άνθρωποι να κάνουν τις απαραίτητες μεταφράσεις.

Λογική και μετριοπάθεια μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο. Όπου και τον Joker θα βλέπουμε και το «Όσα παίρνει ο άνεμος». Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από όλα και διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες. Μπορούμε και να διασκεδάζουμε και να συνυπάρχουμε χωρίς να μετατρέπουμε σε ρινγκ τον δημόσιο διάλογο. Γιατί έξω από το ρινγκ είναι ο βούρκος από τον οποίο κανείς δε μπορεί να βγει καθαρός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments