Αθλητισμός

Μουντομπάσκετ: Σαν σήμερα το πρώτο τζάμπολ της κορυφαίας διοργάνωσης

Μουντομπάσκετ: Σαν σήμερα το πρώτο τζάμπολ της κορυφαίας διοργάνωσης
Στις 22 Οκτωβρίου του 1950 το μπάσκετ αποκτά το δικό του Μουντιάλ, με την πρώτη διοργάνωση Μουντομπάσκετ να λαμβάνει χώρα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Μια νέα διοργάνωση έκανε ντεμπούτο σαν σήμερα πριν ακριβώς 59 χρόνια. Το πρώτο Μουντομπάσκετ πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες με οικοδέσποινα την Αργεντινή. Η νέα αυτή διοργάνωση ήρθε έπειτα από προτροπή της FIBA μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948. Το πρώτο τζάμπολ πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου με το τουρνουά να ολοκληρώνεται στις 3 Νοεμβρίου και την Αργεντινή να κατακτά τον τίτλο κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γεμάτο ευτράπελα το πρώτο Μουντομπάσκετ της ιστορίας

Η Αργεντινή κατέκτησε το τουρνουά επικρατώντας των «μεταλλαγμένων» ΗΠΑ με 64-50. Και λέμε “μεταλλαγμένη” γιατί οι Αμερικανοί δεν ήταν επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, αλλά μια ομάδα εταιρείας. Την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο πανηγύρισε η ομάδα της Χιλής, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το τουρνουά. Η πρώτη διοργάνωση της FIBA είχε μπόλικα ευτράπελα. Σε αυτό το πρώτο τουρνουά δεν προβλεπόταν η συμμετοχή ομάδων από την Ωκεανία. Παράλληλα καμία χώρα από την Ασία δε δέχθηκε να κάνει το μακρύ ταξίδι έως την Αργεντινή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την πλευρά τους… σνόμπαραν εμμέσως τη διοργάνωση, στέλνοντας την ομάδα της εταιρίας «Chevrolet» ενώ η πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής Ουρουγουάη αποσύρθηκε, διότι η κυβέρνηση της Αργεντινής δε χορήγησε βίζα στους δημοσιογράφους της. Επίσης, η Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε να παίξει εναντίον της Ισπανίας του δικτάτορα Φράνκο και μηδενίσθηκε, οι δε παίκτες της τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό.

Στο παιχνίδι που δεν έγινε ποτέ, η νίκη κατακυρώθηκε 2-0 για τους Ίβηρες, ενώ βαριά ήταν η «καμπάνα» που έπεσε στη Γιουγκοσλαβία από τη FIBA, καθώς της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού 9 μηνών από όλες τις διοργανώσεις. Μέσα στο ρόστερ των «πλάβι» ήταν και ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Ο Σέρβος με το πέρας της καριέρας του εξελίχθηκε σε παράγοντας φθάνοντας μάλιστα στην προεδρία της FIBA για 17 χρόνια.

Η διοργάνωση με τα χρόνια βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς φθάνοντας στο σήμερα και το πρόσφατο Μουντομπάσκετ της Κίνας, εκεί όπου η Ισπανία πανηγύρισε την δεύτερη της κατάκτηση επικρατώντας στον τελικό της Αργεντινής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments