Άποψη

Το καζάνι θα σκάσει

Το καζάνι θα σκάσει
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, σχολιάζει την πολιτική διαχείρισης της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και αναφέρεται στην αποσταθεροποίηση που αυτή θα προκαλέσει.

Έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως ότι το μεταναστευτικό, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της δήθεν διαχείρισής του, θα οδηγήσει τη χώρα σε αποσταθεροποίηση αφού θα έχει προηγηθεί η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης εφόσον εμείνει σε αυτή την πολιτική. Δηλαδή της αθρόας εισόδου κατά χιλιάδες ανθρώπων από δεκάδες χώρες χωρίς κανένα έλεγχο σε βαθμό που πλέον σπανίως γίνονται διασώσεις. Απλά φθάνουν με κάθε λογής πλεούμενα, από λέμβους μέχρι κότερα, και αποβιβάζονται σε κάθε νησί ή και ακτή της ηπειρωτικής χώρας χωρίς κανείς να τους εμποδίσει.

Χθες, όπως κάνω πολλές φορές την εβδομάδα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, μίλησα με δημάρχους νησιών και με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Στη συνέχεια, μετά την εκπομπή έκανα την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook στην οποία προσπάθησα να συμπυκνώσω ελάχιστο τμήμα από τις περιγραφές, το κλίμα και τα γεγονότα που μου μετέφεραν. Συνολικά, εξάλλου, μιλήσαμε για περισσότερο από μία ώρα και οι λεπτομέρειες που παρέθεσαν ήταν καταθλιπτικές για το πως έχουν καταστραφεί οι ζωές των κατοίκων, οι κοινωνίες και η φυσιογνωμία των νησιών. Αυτές οι περιγραφές είναι στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο με όποιον δήμαρχο νησιού που υφίσταται το πρόβλημα μιλήσω. Και μιλάω με πολλούς. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι σε κάθε επόμενη συνομιλία η κατάσταση είναι χειρότερη.

Συνόδευσα την ανάρτηση με μία φωτογραφία (βλέπε φωτό) από «μετανάστες» οι οποίοι αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να βγάλουν… selfie. Την ώρα που γράφονται οι αυτές οι γραμμές η ανάρτηση πλησίαζε τις 300 κοινοποιήσεις, ενδεικτικό της αγωνίας του κόσμου που είτε άμεσα, όπως στα νησιά και σε περιοχές της Αττικής, είτε με μικρότερη ένταση, βιώνει αυτή τη βίαιη αλλαγή στη ζωή του. Δεν περίμενα να διαπιστώσω την αγωνία των Ελλήνων από τις κοινοποιήσεις στο fb διότι συνομιλώ καθημερινά με πολλούς ανθρώπους κυρίως λόγω της δημοσιογραφικής δουλειάς, αλλά και στις καθημερινές συναναστροφές. Έχουν όμως τα κοινωνικά δίκτυα τη σημασία τους.

Η ζωή των νησιωτών κόλαση

Το κείμενο της ανάρτησης ήταν το εξής:

«Μερικοί ακόμα “ταλαιπωρημένοι” και “θαλασσοπνιγμένοι” από αυτούς που φθάνουν κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά έτοιμοι να πάρουν την κάρτα μετρητών, να βρουν διαμονή σε κάποια από τα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται, να εισπράξουν επιδόματα και να βολευτούν στη χώρα που δεν έχει σύνορα. Όλοι σε στρατεύσιμοι ηλικία, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Νωρίτερα στην εκπομπή κάναμε συνδέσεις με τους δημάρχους Χίου, Λέσβου, Οινουσσών, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Αυτό που περιγράφουν όλοι είναι ότι η ζωή των κατοίκων έχει γίνει κόλαση καθώς τα νησιά εποικίζονται κανονικά (περίπου 20 χιλιάδες λαθρομετανάστες στη Λέσβο, έξι χιλιάδες στη Χίο, στη Σάμο η αναλογία με τους κατοίκους είναι ένας προς έναν). Στη Χίο, μας είπε ο δήμαρχος, στην περιοχή του (ανοιχτού) hot spot, όπου οι παράνομοι μετανάστες έχουν κατασκηνώσει και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πυκνώνουν οι παραβατικές συμπεριφορές (κλοπές, εισβολές σε σπίτια, καταστροφές) και οι κάτοικοι δεν κοιμούνται διότι φοβούνται για τη ζωή τους. Ακόμα και στο σύμπλεγμα των Οινουσσών αποβιβάζονται καθημερινά χωρίς κανείς να τους ελέγχει ή να τους αποτρέπει..

Χθες, όπως μας είπε ο δήμαρχος, αποβιβάστηκαν “30 Σομαλοί, στεγνοί, καθαροί, με τα κινητά τους, αλλά χωρίς τα χαρτιά τους”, κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα, με τις εθνικότητες να ποικίλουν. Φθάνουν ακόμα και με…ιστιοφόρα. Και δεν αναρωτιέται κανείς τι γυρεύουν οι Σομαλοί στις Οινούσσες (στη Σομαλία έχει βάση η Τουρκία). Ούτε κανείς ήλεγξε ποιοι και τι είναι αυτοί που μπήκαν στη χώρα. Μπορεί να είναι φυγάδες κατάδικοι, μπορεί να είναι στρατιώτες, μπορεί να είναι οι καλύτεροι άνθρωποι στον κόσμο, μπορεί να είναι ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ, μπορεί να μην είναι καν Σομαλοί.

Όπως κανείς δεν έκανε έλεγχο και δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι δεκάδες χιλιάδες που έχουν μπει και αυτοί που θα συνεχίσουν να μπαίνουν καθημερινά στη μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει καταργήσει τα σύνορά της και που εποικίζεται με τη συγκατάθεση των κυβερνήσεών της. Είναι προφανές ότι αυτό θα τελειώσει πολύ άσχημα». Η κυβέρνηση η οποία φαίνεται ότι τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία βράζει και ότι το καζάνι του μεταναστευτικού θα σκάσει διαλύοντας τα πάντα, ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Προστασίας του Πολίτη το νέο πλαίσιο απόδοσης της ιδιότητας του «πρόσφυγα» σε αυτούς που μπαίνουν στη χώρα.

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα παρέχεται προστασία «μόνο στους “ικέτες” ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού», ότι θα εξαιρούνται όσοι δεν πληρούν τα «χαρακτηριστικά του πρόσφυγα» και ότι θα αλλάξει το πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που «οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χώρων, οι οποίοι παραμένουν χωρίς νόμιμη αιτία». Μακάρι να είναι έτσι και η κατάσταση να οδηγηθεί γρήγορα σε αποκλιμάκωση και εξορθολογισμό.

Επειδή το θέμα είναι υπαρξιακό για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα στο σύνολό της, αν αυτό δεν συμβεί, θα συμβεί κάτι άλλο. Θα λειτουργήσει το ένστικτο της επιβίωσης και θα αναλάβουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι είναι και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, να προστατεύσουν τη ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους και την τη φυσιογνωμία της Ελλάδας από την επιχειρούμενη βίαιη και παράνομή μετάλλαξη της. Και κανείς δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την πατρίδα τους και τα παιδιά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments