Άποψη

“Τα κορίτσια τα καημένα κι ούτε λέξη πια για αυτά”

“Τα κορίτσια τα καημένα κι ούτε λέξη πια για αυτά”
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την παρέμβαση των δέκα κοριτσιών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η οποία κατάφερε να κλονίσει τα στερεότυπα για τη νέα γενιά.

Ξέρασαν όλοι. Ελληναράδες που ζήτησαν να τιμωρηθούν με δυο χρόνια φυλάκιση διότι τόσα προβλέπει ο νόμος για προσβολή συμβόλων. “Βαρβάτοι” σεξιστές μίλησαν για “γαμήσι και πρόστιμο”. Ο βουλευτής Μπογδάνος θα τις μηνύσει, όπως δήλωσε. Οι… θεματοφύλακες των παραδόσεων του Έθνους εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους.

Ο δε δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος διέταξε έρευνα ταυτοποίησης των κοριτσιών για να υποστούν τις… δέουσες κυρώσεις. Όταν έγραφε (με ορολογία Παττακού) την σχετική ανακοίνωση δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι τα κορίτσια δεν ήταν μαθήτριες από τα Λύκεια του Δήμου αλλά ακτιβίστριες. Να συνεννοηθεί με τον κ. Μπογδάνο ώστε να μην κάνουν τα διπλά έξοδα σε δικηγόρους και παράβολα.

Τα κορίτσια μπορεί να βρήκαν έναν ακραίο τρόπο για να περάσουν την αντίθεσή τους στον μιλιταρισμό που αποπνέουν οι παρελάσεις αλλά πέτυχαν να κλονίσουν τα στερεότυπα για τη νέα γενιά που δεν ξέρει δεν διαβάζει δεν προβληματίζεται δεν διαβάζει. Τα δέκα κορίτσια γνώριζαν καλά για το silly walk και τους συμβολισμούς του.

Ας το ομολογήσουμε: Οι περισσότεροι το μάθαμε διότι τα κορίτσια έκαναν ό,τι έκαναν στην παρέλαση. Η επιλογή του θεάματος, η παραπομπή στους Monty python είναι συγκλονιστική γιατί καταδεικνύει μια γενιά ή μια ομάδα με σκεπτόμενη αισθητική, με διορατικότητα, κριτική σκέψη, που καταρρίπτει το στερεότυπο μιας ισοπεδωτικής περιγραφής για όλα τα νέα κορίτσια σήμερα.

Ότι ξέρουν μόνο από τα show στην τηλεόραση που ισοπεδώνουν την προσωπικότητά τους και τα εξευτελίζουν. Πολλά ακόμα στερεότυπα για τη νέα γενιά και ειδικότερα τις νέες γυναίκες καταρρίπτονται. Στερεότυπα που αφορούν φορούν την αισθητική και τη γνώση την ιστορία και την ιστορία της τέχνης. Δήμαρχοι, εκπαιδευτικοί, και φυσικά δημοσιογράφοι δεν είχαμε ιδέα για το τι ακριβώς έκαναν τα κορίτσια.

Είναι καιρός να αποφασίσουμε πως θέλουμε τη νεολαία της εποχής μας. Ανήσυχη, παρεμβατική, διαβασμένη, εφευρετική και ανυπότακτη ή “σιδερωμένη”, καθηλωμένη μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και του smartfon. Πως θέλουμε τις νέες γυναίκες, τις κόρες μας. Διότι υπάρχουν τα δέκα κορίτσια όπως υπάρχουν και τα κορίτσια που περιγράφει σε ένα παλιό τραγούδι του ο Διονύσης Σαββόπουλος…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments