Άποψη

Θέλει ο υπουργός να κρυφτεί κι ο ρατσισμός δεν τον αφήνει

Θέλει ο υπουργός να κρυφτεί κι ο ρατσισμός δεν τον αφήνει
Ο Γιώργος Χελάκης σχολιάζει τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Πολιτικής, Μάκη Βορίδη, για κίνηση των δέκα κοριτσιών που παρέλασαν στον ρυθμό των Monty Python στη Νέα Φιαλαδέλφεια κατά την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το θέμα είναι λίγο πολύ γνωστό. Ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ασκώντας κριτική στα δέκα κορίτσια που παρέλασαν στον ρυθμό των Monty Python στη Νέα Φιαλαδέλφεια, ανέφερε ότι «με αυτά τα παιδιά συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρα». Προφανώς ο κ. Βορίδης θεωρεί ότι τα παιδιά με αναπηρίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους.

Μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε από τις δηλώσεις του και κυρίως από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυμπουρόπουλου που θεώρησε τις δηλώσεις προσβλητικές για τα άτομα με αναπηρία και του ζήτησε να τις αποσύρει, ο κ. Βορίδης επανήλθε για να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

“Για ακόμη μία φορά προσπαθούν να διαστρεβλώσουν προκλητικά τα λεγόμενά μου.Γιατί όποιος άκουσε τη δήλωσή μου σχετικά με το γεγονός ότι κάποιοι επικροτούν τον εξευτελισμό της Εθνικής μας παρελάσεως, εύκολα καταλαβαίνει ότι δεν είπα ποτέ πως δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άτομα με αναπηρία. Είναι επίσης απολύτως προφανές ότι αναφερόμουν σε αναπηρίες που εμποδίζουν τον καταλογισμό, την απόδοση ευθύνης. Γιατί περί αυτού μιλούσαμε, περί της θεμιτής ή όχι απόδοσης ευθυνών στις συγκεκριμένες «performers”. Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες αναπηρίες και είναι εντελώς προφανές ότι σε αυτές αναφερόμουν…”

Το να λέει ο κ. υπουργός «δεν είναι ανάπηρα;» σημειώνοντας ότι «δεν έχουν καμιά πάθηση» είναι η άλλη όψη του ρατσισμού διότι στην προκειμένη περίπτωση, η αναπηρία χρησιμοποιείται μειωτικά, υποτιμητικά. Η διευκρινιστική τάχα διάκριση το κάνει απλά χειρότερο, διότι οι άνθρωποι με νοητική υστέρηση χρησιμοποιούνται με προσβλητικό τρόπο και στοχοποιούνται. Να παραδεχτούμε όμως ότι ο ρατσιστής είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει την κατάστασή του. ( δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτοί είναι μαύροι)…

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυμπουρόπουλος έθεσε το θέμα στην σωστή βάση του σημειώνοντας ότι «Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα» Διαβάζοντας τις δηλώσεις των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος αντιλαμβάνεται κανείς ότι τις χωρίζει άβυσσος.

Πολύ διαφορετικά τοποθετείται ο κ. Κυμπουρόπουλος και σε ότι αφορά την “παρέλαση” των δέκα κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει μια πραγματική πάθηση μια αναπηρία αυτή είναι στο μυαλό του κάθε ρατσιστή. Αποδεικνύεται επίσης ότι το υπουργικό αξίωμα δεν λειτουργεί ευεργετικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης τουναντίον μπορεί να παροξύνει τα συμπτώματά της. Με την έννοια αυτή οφείλουν όλοι να ευχηθούν στον κ. Βορίδη, περαστικά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments