Άποψη

Ο κ. Αυγενάκης και ο οπαδικός Προκρούστης

Ο κ. Αυγενάκης και ο οπαδικός Προκρούστης
Ο Γιώργος Χελάκης σχολιάζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας.

Αν ήταν όλα ρόδινα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό κανείς δεν θα περίμενε από την πολιτεία να κάνει παρεμβάσεις κι αν το τολμούσε θα την σιχτίριζαν όλοι. Στην Ελλάδα όμως, που έχουμε σε ισχύ μνημονιακή επιτήρηση στο ποδόσφαιρο και σουλατσάρουν εδώ διάφοροι εντεταλμένοι τοποτηρητές της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, είναι λογικό να περιμένουμε κυβερνητικές παρεμβάσεις για να επανέλθει η λεγόμενη κανονικότητα.

Με στόχο την εξυγίανση έσυρε τον χορό των παρεμβάσεων ο Σταύρος Κοντονής από τον Μάρτιο του 2015, θέλοντας να ξηλώσει το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Στις μέρες του αναδείχτηκε και εγκαταστάθηκε ο νέος κυρίαρχος στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Ο Ιβάν Σαββίδης που πανηγύρισε την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ χαρακτηρίζοντάς τον “δικό μας άνθρωπο”!

Από τότε έχουμε μια διοίκηση στην ΕΠΟ που παρακολουθεί τον βηματισμό του ΠΑΟΚ και δεν του χαλάει χατίρια. Μια ΕΠΟ που ξευτελίστηκε με τα μαχαιρώματα στην πεζογέφυρα του Βόλου στον αλήστου μνήμης τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Μια ΕΠΟ που ήπιε το αμίλητο νερό όταν ο κ. Σαββίδης μπούκαρε με το περίστροφο στο γήπεδο της Τούμπας επειδή θεώρησε ότι ο διαιτητής τον αδίκησε. Όλα αυτά την ώρα που η διοίκηση της ΕΠΟ τίναζε στον αέρα τον προϋπολογισμό της προσλαμβάνοντας άλλους τόσους υπαλλήλους με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνει για δανεικά.

Στο μεταξύ οι ΠΑΕ σε συμφωνία μαζί της, μείωσαν τις ποινές που προβλέπονται για τις ίδιες όταν οι οπαδοί τους δημιουργούσαν επεισόδια. Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα όταν ο κ. Αυγενάκης αναλάμβανε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ο ίδιος ιεράρχησε ως πρώτο θέμα της αντιμετώπιση της βίας και προσπαθεί να βρει άκρη με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ ώστε να αυστηροποιηθούν εκ νέου οι ποινές. Ψηλά στην ατζέντα του και το θέμα με τους δανεικούς που αποτελεί μια πληγή στο επαγγελματικό πρωτάθλημα διαχρονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και είχε δηλώσει ότι θα το αντιμετωπίσει το άφησε άλυτο.

Το τι θα καταφέρει τελικά ο νέος υφυπουργός θα το δείξει ο χρόνος. Στην προκειμένη περίπτωση εξετάζουμε τις προθέσεις του. Στο πλαίσιο αυτό και αφού έσφιξε τα λουριά στους συνδέσμους οπαδών ζητώντας την εφαρμογή του νόμου για την μετατροπή τους σε αναγνωρισμένες Λέσχες οπαδών που λειτουργούν και με την ευθύνη των ΠΑΕ, προχώρησε πρόσφατα στην άρση της απαγόρευσης για τις μεμονωμένες μετακινήσεις οπαδών προκειμένου να παρακολουθούν τους εκτός έδρας αγώνες των ομάδων τους. Η κίνηση εμπεριέχει ένα ρίσκο. Για την επιτυχία της χρειάζεται να συνεργαστούν και οι οπαδοί και οι ΠΑΕ. Αν οι μεμονωμένες μετακινήσεις γίνονται στο εξής χωρίς προβλήματα τότε θα φτάσουμε σε ό,τι ισχύει πανευρωπαϊκά. Να επιτρέπονται και οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών.

Η απόφαση είναι φιλόδοξη και συνδέεται απολύτως με την εναρμόνιση των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών στις πρόνοιες του σχετικού νόμου που μέχρι τώρα παρέμενε ανεφάρμοστος. Θα περίμενε κανείς η σχετική απόφαση να γίνει δεκτή από όλες τις ΠΑΕ. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο διότι ο κ. Αυγενάκης και η πρωτοβουλία του αντιμετωπίστηκαν κακόβουλα. Η διαπίστωση του υφυπουργού ότι η συγκεκριμένη διοίκηση της ΕΠΟ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η απευθείας συνομιλίες του με την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, οι αυτονόητες διαπιστώσεις του για την προβληματική λειτουργία του VAR (με ευθύνη της ΕΠΟ ) και η πρόθεσή του να δοθεί λύση στο θέμα των δανεικών τον έβαλαν στο στόχαστρο του ΠΑΟκ και του επικοινωνιακού του μηχανισμού.

Κάπως έτσι, ενώ όλοι ζητούσαν και έστελναν αιτήματα για την μετακίνηση των οπαδών τους, τώρα που προχώρησε σε αυτό το αντιμετωπίζει δυσπιστία και γκρίνια . Ο δρόμος για την επιστροφή (!) στην κανονικότητα είναι μακρύς στρωμένος από εκατέρωθεν δυσπιστίες και πιέσεις ώστε και αυτός ο υφυπουργός Αθλητισμού να είναι “δικός μας”.Αν δεν είναι δικός μας τότε σημαίνει ότι είναι με τους άλλους και ως εκ τούτου ό,τι και να προτείνει, ό,τι και να προωθεί θα μπαίνει στην κλίνη του οπαδικού Προκρούστη και θα επιχειρείται να εξοντωθεί…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments