Άποψη

Τελικά ποιος είναι ο ψεύτης;

Τελικά ποιος είναι ο ψεύτης;
Ο Σπύρος Γκουτζάνης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, καταπιάνεται με την αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή και αναφέρεται στη σοβαρότητα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Το επίπεδο της αντιπαράθεσης χθες στην Βουλή, κυρίως μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αντιστρόφως ανάλογο της σοβαρότητας του θέματος που συζητούσαν οι εθνοπατέρες μας.

Γιατί εάν σε κάτι δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή για την ελληνική κοινωνία: δοκιμάζει τις αντοχές του λιμενικού και της αστυνομίας, αλλά και, κυρίως, τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Καθώς μάλιστα με τη νέα κυβέρνηση έχει αλλάξει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω του κεντρικά εκφερόμενου πολιτικού λόγου, στο κοινωνικό πεδίο αντί για την ανοχή και την συμπόνια προς τους κατατρεγμένους, τείνει να επικρατήσει η αίσθηση απειλής και η ξενοφοβία. Επιπλέον το προσφυγικό/μεταναστευτικό επηρεάζει και τις σχέσεις της χώρας αφενός με την Τουρκία και αφετέρου με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και με την διεθνή κοινή γνώμη.

Η νέα κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην προεκλογική ρητορική της και στις πιέσεις ενός τμήματος της δεξιάς εκλογικής βάσης αντιμετωπίζει το ζήτημα με σκλήρυνση της στάσης των αστυνομικών και λιμενικών αρχών και με συνολική αυστηροποίηση των διατάξεων για την παροχή ασύλου και την διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Εν ολίγοις η στάση της νέας κυβέρνησης συμπυκνώνεται στα εξής: σας λέμε ότι είστε ανεπιθύμητοι πριν έλθετε για να μην διακινδυνεύσετε την περιπέτεια, θα προσπαθήσουμε να σας απωθήσουμε πριν φθάσετε στα νησιά μας και αν φθάσετε θα σας κάνουμε την ζωή δύσκολη μέχρι να σας στείλουμε πίσω. Και επειδή σας το δηλώνουμε εξ αρχής είμαστε έντιμοι απέναντί σας.

Είναι μία συνεπής στάση που μπορεί και να έχει αποτέλεσμα. Θα φανεί στο στάδιο της εφαρμογής του νόμου στο προσεχές διάστημα. Την άποψη αυτή αντανακλά η ειλικρινής παραδοχή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με παλαιότερη δήλωσή του: “Όταν αυξάνουμε τις περιπολίες – είχαμε αυξήσει κατά 23 τις περιπολίες την προηγούμενη εβδομάδα και όσο τελειώνει η τουριστική περίοδος τις αυξάνουμε κι άλλο από το λιμενικό- αυξάνει η στατιστική πιθανότητα να έχουμε θέματα όπως το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες”. Λογικό είναι, και ένιοι εξ ημών το είχαμε επισημάνει, ότι όταν αυξάνεις τις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα με οδηγία για απώθηση, αυξάνει ο κίνδυνος ενός δυστυχήματος όπως και έγινε. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πως όταν κεντρικά αντιμετωπίζεις τους πρόσφυγες σαν απειλή, λογικό είναι οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκώνονται και να αρνούνται την εγκατάσταση στις περιοχές τους.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Εκείνο που προκάλεσε την ένταση στην Βουλή ήταν ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να υπερασπιστεί αυτή την στάση έναντι των αιτιάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει διαφορετική προσέγγιση για το ζήτημα. Και κατέφυγε στις κατηγορίες προς τον αντίπαλό του “είσαι ψεύτης, μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης”. Μπορεί λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού του Αλέξη Τσίπρα να έσωσε τις εντυπώσεις. Έτσι όμως δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προβλέψει τις ενδεχόμενες συνέπειες της πολιτικής της και να έχει το θάρρος να την υπερασπιστεί, άλλωστε έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνει. Όχι όμως να φωνάζει “είσαι ψεύτης”, γιατί αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει στην πολιτική που ασκεί. Ο πρωθυπουργός έδειξε χθες μία έλλειψη αυτοπεποίθησης που είχε μήνες να δείξει, όπως τότε που έχανε τις κοινοβουλευτικές μάχες από τον Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments