Άποψη

Σύγχρονοι «ήρωες»

Σύγχρονοι «ήρωες»
Ο Γιάννης Αντύπας, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, «υποκλίνεται» στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες που δεν αποχώρησαν από την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης και αναφέρεται στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Τώρα που πέρασε και η φετινή 28η μπορούμε να μιλήσουμε και για τους Έλληνες που δεν προσκύνησαν την κρίση. Τους ανθρώπους που είπαν «όχι» στη φυγή, τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες που έμειναν εδώ και συνέχισαν τη δημιουργία. Ως εκπρόσωπος ενός επαγγελματικού χώρου στον κλάδο των υπηρεσιών νιώθω δέος απέναντι στους ανθρώπους της αληθινής, της χειροπιαστής παραγωγής.

Γιατί ξέρω πως έχω απέναντί μου τους δυνατούς που άντεξαν και αντέχουν την κρίση και ένα εχθρικό κράτος. Τους ανθρώπους που επενδύουν τους δικούς τους πόρους. Χτίζουν τις επιχειρήσεις τους με το δικό τους όνομα. Πληρώνουν τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες τους με τα δικά τους χρήματα. Τους ανθρώπους που θα έκαναν του μάγους του μάνατζμεντ στις δύο όχθες του Ατλαντικού και του Ειρηνικού να ντρέπονται για όσα διδάσκουν στους φοιτητές τους. Το… κανόνα O- P- M: Others People Money. Δηλαδή, να ρισκάρουν τα λεφτά των άλλων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μετά από δέκα χρόνια κρίσης και την απώλεια του 25% του ΑΕΠ οι πιθανότητες είναι σαφώς υπέρ της ανάπτυξης.

· Τα επιτόκια δανεισμού έπεσαν.

· Οι αξιολογήσεις είναι θετικές και αναμένονται και άλλες.

· Επενδύσεις που είχαν βαλτώσει κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα προς την υλοποίηση τους.

ΟΜΩΣ. Υπάρχουν κίνδυνοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί.

· Η φυγή των νέων και μορφωμένων. Το λεγόμενο Brain Drain.

· Η κατάσταση στην εκπαίδευση. Ένα μεγάλο μέρος των νέων αποφοίτων του Λυκείου χαρακτηρίζονται λειτουργικά αναλφάβητοι.

· Ο διχασμός της κοινωνίας. Οι Έλληνες κυριολεκτικά κυκλοφορούμε με… λυμένο το ζωνάρι στους δρόμους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει και η Τουρκία, που δε χάνει ευκαιρία να μας θυμίζει τα λόγια ενός σοφού της αρχαιότητας: «Συμφορά είναι ο κακός γείτονας, όπως ο αγαθός μέγα κέρδος! Ησίοδος, ο Πατέρας του Διδακτικού Έπους. Γιατί σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε μόνο ήρωες. Έχουμε και δασκάλους. Ήρωες και αυτοί και δάσκαλοι οι ήρωες. Γιατί ο κόσμος διαμορφώνεται τόσο από τα λόγια, όσο και τις πράξεις. Υπάρχουν βεβαίως και οι κίνδυνοι της φύσης. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τα ακραία φαινόμενα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο οι σύγχρονοι «ήρωες» επιχειρούν. Έχοντας το κράτος απέναντι τους. Τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την υπερφορολόγηση. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα οδηγήσει τη χώρα στην ψηφιακή εποχή. Πως θα μειώσει τους φόρους. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, αλλά προφανώς δεν αρκούν. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Το σίγουρο είναι πως μαζί μπορούμε. Better Together.

Ακριβώς όπως λέει το Σύνταγμα το οποίο και παραβιάζουν οι δεκάδες νόμοι και εξαιρέσεις, τα αμέτρητα παραθυράκια και οι λεγόμενες καβάτζες. Πιστεύω πως ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η ενότητα της κοινωνίας πάνω στη λογική και κοινά αποδεκτές αρχές. Όποιος δουλεύει περισσότερο θα πρέπει να βγάζει περισσότερα και να του μένουν περισσότερα. Για να συνεισφέρει περισσότερα στις κοινές ανάγκες χωρίς να αδικείται. Για να μην κάνουν κάποιοι τους πονόψυχους με τον ιδρώτα των άλλων. Για να έχουν όλοι κίνητρο να εργαστούν και να προσπαθήσουν περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments