Οικονομία

Προστασία πρώτης κατοικίας: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες νοικοκυριά να σώσουν τα σπίτια τους

Προστασία πρώτης κατοικίας: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες νοικοκυριά να σώσουν τα σπίτια τους
Προστασία πρώτης κατοικίας: Ρυθμίσεις για δημοσίους υπαλλήλους, εγγυητές και κρατική επιδότηση και νέες δυνατότητες και επιλογές στους οφειλέτες θα προσφέρει το νέο σύστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Το νέο σύστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε πως ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μισό χρόνο μετά την κατάργηση της προστασίας του Νόμου Κατσέλη και σε 18 εβδομάδες λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της α΄κατοικίας (από 1/7 μέχρι 3/11/2019) αίτηση υπέβαλαν 29.895 οφειλέτες και λύση δόθηκε σε μόλις 10 περιπτώσεις δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές για να διευρύνει το φάσμα των δικαιούχων προστασίας και να άρει εμπόδια και παγίδες που απέκλειαν χιλιάδες νοικοκυριά. Παράλληλα, καταβάλλεται ήδη προσπάθεια να παραταθεί το ισχύον σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι στο οποίο οι θεσμοί είναι μέχρι στιγμής κατηγορηματικά αρνητικοί, το νέο σύστημα δίνει νέες δυνατότητες και επιλογές στους οφειλέτες «έτσι ώστε περισσότεροι δικαιούχοι να μπορούν να ενταχτούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου». Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα:

  • Ζευγάρια σε διάσταση: ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, κατά τρόπο ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος. Γενικά, η αίτηση πρέπει να συνυπογράφεται από τον σύζυγο, τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους και τον τυχόν προτεινόμενο εγγυητή.Τι θα ισχύει όμως σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης; Η διάταξη ορίζει πως δεν θα απαιτείται συνυπογραφή της αίτησης από τον σύζυγο. Όσον αφορά δε στα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα λαμβάνεται υπόψη μόνον το ατομικό εισόδημα του αιτούντος, προσαυξημένο κατά τα ποσά που προβλέπονται και τα εξαρτώμενα μέλη που έχει στην επιμέλειά του. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση πριν την υποβολή της αίτησης.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι: Θα επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών οφείλει να προσκομίσει έγγραφα που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη επαγγελματικών λόγων που δικαιώνουν την προσωρινή διαμονή του εκτός της περιφεριακής ενότητας όπου ευρίσκεται η κύρια κατοικία του.Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως το μέτρο αφορά σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, π.χ. σώματα ασφαλείας, γιατροί, εκπαιδευτικοί κλπ. Με βάση την νέα διάταξη πάντως, δεν προκύπτει για ποιον λόγο μπορεί ή πρέπει να εξαιρεθούν και όσοι τυχόν άλλοι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες ζητήσουν ίδια μεταχείριση.
  • Συνιδιοκτησίες: Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, συγγενείς, διαζευγμένα ζευγάρια κλπ.

Περαιτέρω, δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας. Για πρώτη φορά μάλιστα, παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας. 

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων (ανώνυμες εταιρείες που νόμιμα παρέχουν δάνεια) να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους μέσω της πλατφόρμας. Τέλος, εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, διατηρείται η προστασία της κύριας κατοικίας κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης