Πολιτική

Μεταναστευτικό: Το “καμπανάκι” Χρυσοχοΐδη έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις

Μεταναστευτικό: Το “καμπανάκι” Χρυσοχοΐδη έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις
Μεταναστευτικό: Η αναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ευρωκοινοβούλιο για το μεταναστευτικό άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

Μεταναστευτικό: Μη διαχειρίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την κατάσταση με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης προσθέτοντας, ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση προκειμένου οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν.

«Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε ο Eλληνας υπουργός. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση για την παροχή διεθνούς προστασίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Στους 4.000 οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών. Στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως δεν είναι ζήτημα «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα αλλά «κανόνων», που πρέπει να εφαρμόζονται.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στο «ευαίσθητο», όπως είπε, θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι έχουν φτάσει τις 4.000 στην Ελλάδα. Oπως εκτίμησε, οι συνθήκες που φιλοξενούνται «δεν τιμούν της Ευρώπη» και γι’ αυτό, όπως τόνισε, απευθύνθηκε με επιστολή στους ομολόγους του προκειμένου κάθε χώρα να αναλάβει έναν αριθμό εξ’ αυτών. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση, επισήμανε, «πλην ελαχίστων, μάλλον ενός». «Αυτό δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, ούτε κανόνων. Είναι ζήτημα πολιτισμού», τόνισε. Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να συνδράμουν στην προσπάθεια κινητοποίησης όλων των κυβερνήσεων.

Αλέξης Τσίπρας: Όταν λαϊκίζεις χυδαία, έρχεσαι αντιμέτωπος με τα ψέματά σου

Οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και συνολικά το θέμα του προσφυγικού προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω Facebook, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για λαϊκισμό, με φόντο το προσφυγικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «καταλάβει ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι επικοινωνία», να «σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες» και να «απομονώσει και καταδικάσει επιτέλους δημόσια τα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του», καλεί τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και από τα πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν εναντίον προσφύγων, με τελευταίο τη σημερινή επίθεση σε προσφυγόπουλο στη Θεσσαλονίκη.

Επικρίνοντας τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «όταν τόσα χρόνια λαϊκίζεις χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα…», αλλά «και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψες και εξέθρεψες για λίγα ψηφαλάκια».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Στη αρχή αφαίρεσαν το ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες και το δικαίωμα από τα προσφυγόπουλα να εγγραφούν στα σχολεία. Αργότερα μίλησαν για εισβολείς που θα τους αντιμετωπίσουν ακόμη και στη θάλασσα. Μετά είδαν αμήχανοι ξεχασμένους ‘Μακεδονομάχους’ να βγαίνουν με τις περικεφαλαίες στους δρόμους για να αποτρέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα μέρη τους Προχθές βουλευτές τους επικρότησαν κάποιους ανεγκέφαλους σαδιστές στα Διαβατά, που επιχειρούν την προσβολή και την ταπείνωση του θρησκευτικού αισθήματος δυστυχισμένων ανθρώπων. Και σήμερα αναρωτιέμαι πώς και εάν θα αντιδράσουν στην είδηση ότι φασίστες στη Θεσσαλονίκη χαράκωσαν ένα προσφυγόπουλο που έκανε το λάθος να πάει στο σχολείο του.

Όταν τόσα χρόνια λαϊκίζεις χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα, τις μεγαλοστομίες και τα ψέματά σου. Έρχεσαι αντιμέτωπος και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψες και εξέθρεψες για λίγα ψηφαλάκια. Έστω και τώρα ας καταλάβει ο κος Μητσοτάκης ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι επικοινωνία. Ας σταματήσει να πατάει σε δυο βάρκες και να χαϊδεύει τα αυτιά όσων βάζουν εμπόδιο στη λογική. Και ας απομονώσει και καταδικάσει επιτέλους δημόσια τα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του».

Νέα Δημοκρατία: Ο κύριος Τσίπρας ας αφήσει τα fake news και τον λαϊκισμό

Με ένα ειρωνικό αλλά και σκληρό σχόλιο αντέδρασαν κύκλοι της ΝΔ στην κριτική που άσκησε μέσω Facebook ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι κύκλοι της ΝΔ κάλεσαν τον τέως πρωθυπουργό να αφήσει τον ρόλο του σχολιαστή των social media, τα fake news, τον λαϊκισμό και το θράσος και να θυμηθεί τις «Μόριες» που παρέδωσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει το ρόλο του σχολιαστή στα social media, τα fake news και τον γνωστό λαϊκισμό του. Σε μόλις τρεις μήνες δείχνει να έχει ξεχάσει τις Μόριες που παρέδωσε. Με το γνωστό θράσος του θέλει να γίνει και τιμητής. Οι Έλληνες όμως θυμούνται τα έργα και τις ημέρες του κι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά για να δώσει λύσεις», σχολίαζαν κύκλοι της ΝΔ, αναφερόμενοι σε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στο προσφυγικό οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το προσφυγικό. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού».

Τονίσε επίσης πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών» και πως αυτό το είχε αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, «όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους». Όμως, συνέχισε τονίζοντας πως «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο», για να σημειώσει, τέλος, πως «η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος».

ΚΙΝΑΛ: Ο Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε την αδυναμία της κυβέρνησης να ορθώσει ανάστημα στην Ε.Ε.

Αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την πολιτική που ακολουθείται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, άσκησε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει στο σχόλιό του το ΚΙΝΑΛ, «την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει, επίσης, πως «ενώ ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη», επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, στην εφαρμογή της Κοινής δήλωσης «Ε.Ε. – Τουρκίας» ως είναι, επιμένει να μην δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα». Παράλληλα, καταλογίζει στη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ότι δεν ζητά νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και περιορίζεται σε δήθεν «μέτρα» που δεν λύνουν το πρόβλημα. «Ο αρμόδιος υπουργός δεν ομολόγησε μόνο την ανικανότητα και ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, αλλά το χειρότερο παραδέχτηκε την αδυναμία της να ορθώσει ανάστημα, να διεκδικήσει από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Συνεχίζουν αμετανόητοι την πολιτική που καταδικάζει την Ελλάδα», υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Πάλι δεν κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ευτυχώς δεν κυβερνά πια

Με δηκτικό τρόπο απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με αφορμή την παρουσία του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην απάντησή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει τρία σημεία «που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο». Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει, «μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα “ομολόγησε” ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως “οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας“».

Επίσης, «αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές “κατέκριναν το έλλειμμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ”».

Τέλος, σχολιάζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίστηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά» και προσθέτει ότι «η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή διεθνοποίηση».

Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι με την ομιλία του ο υπουργός «προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου».

«Οι ευρωβουλευτές με την ανακοίνωσή τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του υπουργού», συνεχίζει και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής, όπου το δίκαιο παραβιάζεται -και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα. Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments