Άποψη

Πάλι η μεσαία τάξη πληρώνει

Πάλι η μεσαία τάξη πληρώνει
Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει το νέο φορολογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και επικεντρώνεται στη μεσαία τάξη.

Σημαία της την είχε κάνει την πολύπαθη μεσαία τάξη η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση ότι την υπερφορολογεί, ότι θέλει να την εξοντώσει, ότι από αριστερή ιδεοληψία επιθυμεί την εξίσωση προς τα κάτω και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Δεν υπάρχει προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που να μην υπόσχεται αποκατάσταση της μεσαίας τάξης που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της δυτικής δημοκρατίας κλπ.

Προφανώς ήταν μέχρι να κερδίσει την υποστήριξή της να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και εν τέλει να αποσπάσει και την ψήφο της που συνέβαλε στο 40%. Γιατί μετά την ξέχασε.

Αντιγράφω από τα ρεπορτάζ των οικονομικών συντακτών για το νέο φορολογικό:

  • Εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 9%
  • Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%
  • Εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% (από 29)
  • Εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 36% (από 37%)
  •  Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%

Και δύο παραδείγματα ενδεικτικά της αντίληψης της κυβέρνησης των επιτυχιών και των θαυμάτων:

  • Μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους ύψους 300 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020 ο φόρος περιορίζεται στα 123 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στα 177 ευρώ.
  • Ελεύθερος επαγγελματίες με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 900 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος ύψους 1.300 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Μισθωτός, έγγαμος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 2.450 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πληρώσει και το 2020. Τα εισοδήματα δηλαδή από 20.000 ευρώ και πάνω θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο. Μα ακριβώς αυτά είναι τα εισοδήματα που προσδιορίζουν τη μεσαία τάξη.

Οι μισθωτοί με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα έχουν μικρή ελάφρυνση 177 ευρώ τον χρόνο. Αντίθετα όσοι έχουν το ίδιο εισόδημα ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μία γεναία ελάφρυνση 1300 ευρώ. Προφανώς είναι θετικό μέτρο για όσους εργάζονται με μπλοκάκι, αυτοί δικαίως θα δουν μείωση. Γιατί εάν στο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ νοούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, υδραυλικοί και γενικώς έμποροι, αυτοί πολύ απλά φοροδιαφεύγουν. Πλήρωναν ένα υπερβολικό για τα δηλούμενα εισοδήματά τους που δεν είναι βέβαια τα πραγματικά και τώρα δεν θα τα πληρώνουν ούτε αυτά.

Εν τέλει από τις μέχρι στιγμής ρυθμίσεις έχουν κερδίσει οι επιχειρηματίες που μειώθηκε η φορολογία των κερδών τους και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας μέσω της οριζόντιας μείωσης του ΕΦΚΑ. Με τις τωρινές κερδίζουν και τα χαμηλά εισοδήματα. Όχι όμως η μεσαία τάξη. Προφανώς η κυβέρνηση υιοθετεί την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάποιος πρέπει να πληρώσει ας είναι η μεσαία τάξη. Φυσικά έχει και εκλογική σκοπιμότητα, θα προσεταιριστεί ένα κοινό που μέχρι τώρα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά κάνει λάθος, η μεσαία τάξη πολιτικά είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, του γύρισε την πλάτη λόγω της οικονομικής αφαίμαξης. Η ΝΔ την χαρίζει ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments