Άποψη

Παπαχελάς VS Αυτιάς

Παπαχελάς VS Αυτιάς
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις μεγάλες διαφορές στις συνεντεύξεις Τσίπρα και Μητσοτάκη στον ίδιο τηλεοπτικό.

Σε μία συνέντευξη κυρίως τηλεοπτική κρίνονται και όλοι, ο καλεσμένος πολιτικός κρίνεται για τις ερωτήσεις που δέχεται, ο παρουσιαστής ή παρουσιαστές κρίνονται για τις ερωτήσεις που θέτουν.Μέσα από αυτό το πρίσμα η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, στον Αλέξη Παπαχελά και στην Σία Κοσιώνη ήταν μία καλή συνέντευξη, κι ας έγινε σε πολεμικό κλίμα, που καλλίτερα να αποφεύγεται.

Όλες οι ερωτήσεις ετέθησαν, όλα θα θέματα όσο δύσκολα κι αν ήταν, εθίγησαν. Ο τότε πρωθυπουργός σε ορισμένες στιγμές απάντησε οργισμένα ή και ανοίκεια για φιλοξενούμενο, όπως όταν άφησε προσωπικές αιχμές κατά της παρουσιάστριας. Οι παρουσιαστές πάλι αν κάτι μπορεί να τους προσάψει κανείς ήταν για “υπερβολική σκληρότητα”. Σε κάθε περίπτωση η εντύπωση που έμεινε ήταν ότι ήταν μία τίμια συνέντευξη κυρίως για τους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν.

Happy day

Η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ίδιο σταθμό και στην επιτυχημένη εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός πέρασε ένα ευχάριστο πρωινό. Όπως επισήμαναν τα φιλικά στην κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως sites, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα. Ο παρουσιαστής πάλι, πολύ καλός γνώστης των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων κυνηγούσε αγωνιωδώς κάποια είδηση, για κάποια επιπλέον μείωση που θα γίνει σε φορολογία, εισφορές κλπ, για κάποια αύξηση σε συντάξεις ή επιδόματα, ώστε να πουλήσει το εκπαιδευμένο κοινό του. Ψιλά πράγματα πήρε κάτι για σεβασμό των αποφάσεων του ΣτΕ, για κατάργηση σε βάθος τετραετίας του επιδόματος αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Αυτά που δεν είπε

Υπ αυτή την έννοια η είδηση περισσότερο προέκυψε από αυτά που δεν απάντησε ο πρωθυπουργός, γιατί δεν του ετέθησαν και οι σχετικές ερωτήσεις, παρά από αυτά που είπε. Δεν είναι θέμα εξυπνάκιας, η επικαιρότητα υποβάλλει κάποια στοιχειώδη ερωτήματα. Για παράδειγμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό ετέθη μόνο στην διεθνή του διάσταση για να ειπωθούν τα γνωστά περί των ευθυνών της ΕΕ και της Τουρκίας. Η εσωτερική του διάσταση για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με την συμφωνία δημάρχων και βουλευτών της ΝΔ που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα, ούτε καν ετέθη. Αλήθεια τι λέει ο πρωθυπουργός της χώρας για τις ξενοφοβικές εξάρσεις κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Ο Γιώργος Αυτιάς είναι καλός οικονομικός συντάκτης αλλά την ερώτηση ότι με το φορολογικό που ήλθε τα εισοδήματα από 20.000 και πάνω, που αφορούν τη μεσαία τάξη, έχουν μηδενική ελάφρυνση παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις ακριβώς για τη μεσαία τάξη, δεν ετέθη. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί μεσαία τάξη όπως και ο Τσακαλώτος τα 1000 ευρώ το μήνα. Η στροφή της κυβέρνησης στο Μακεδονικό, επ αφορμή και της επικείμενης δεύτερης συνάντησης Μητσοτάκη-Ζάεφ, παρομοίως. Αλλά ούτε και η παρέμβαση Σαλμά στην Δικαιοσύνη ή το ενδεχόμενο παραγραφής των φερόμενων αδικημάτων στην περίπτωση Novartis αν δεν συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86.

Θα περιμένουμε

Οι σχέσεις των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων με την πολιτική και τους πολιτικούς είναι θέμα δημοκρατίας και είναι και καθρέπτης του επιπέδου δημοκρατίας μίας χώρας. Οι φιλικές συνεντεύξεις, οι εκπρόσωποι που δεν δίνουν τον λόγο σε ενοχλητικούς δημοσιογράφους, οι κομμένοι από εκπομπές λόγου ανεπιθύμητοι δημοσιογράφοι, έχουν γίνει επιδημία και δεν τιμούν την διακυβέρνηση. Ούτε και τον χώρο των ΜΜΕ – οι περιώνυμοι δημοσιογράφοι έχουν ευθύνη.

Εν τέλει είναι εύκολο να λέει ένας πολιτικός ότι “λέει την αλήθεια στους πολίτες”, όταν δεν δέχεται ερωτήσεις που θα προκαλέσουν δυσάρεστες απαντήσεις, κι έτσι είναι όλοι happy. Στην συνέντευξη που πήραν οι Παπαχελάς και Κοσιώνη από τον Αλέξη Τσίπρα ο τότε πρωθυπουργός το είχε επισημάνει – σε ελεύθερη απόδοση -, ότι πρέπει να γίνονται σκληρές συνεντεύξεις και ότι θα περιμένει να κάνουν μία αντίστοιχη συνέντευξη από τον κ. Μητσοτάκη, με όλες τις δυσάρεστες και ενοχλητικές ερωτήσεις. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να περιμένουμε ο καλός σταθμός να αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο και ο πρωθυπουργός να δεχθεί να δώσει μία πολεμική συνέντευξη σε εχθρικό περιβάλλον. Μάλλον θα περιμένουμε πολύ…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments