Άποψη

Έχουν δικαιώματα οι πολίτες στο κράτος του νόμου και της τάξης;

Έχουν δικαιώματα οι πολίτες στο κράτος του νόμου και της τάξης;
Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει τις τελευταίες αστυνομικές επιχειρήσεις θέτοντας στο τραπέζι τα αντίστοιχα δικαιώματα των πολιτών προς την δημόσια τάξη.

Το ρητό είναι παλιό: Σύμφωνα με την Αστυνομία όλοι είναι ένοχοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Για την Δικαιοσύνη, όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Ευτυχώς, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε πολίτης που να μην έχει περάσει από αστυνομικό τμήμα “δι υπόθεσήν” όπως έλεγαν στις παλιές ημέρες του αλήστου μνήμης κράτους της Δεξιάς.

Το ερώτημα δεν είναι για την Αστυνομία. Αλλά, για την πολιτική εξουσία που βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Αστυνομία.

Για το πλαίσιο και την αυταρχική αντίληψη στο “κράτος του νόμου και της τάξης της νέας κυβέρνησης”, είναι αποκαλυπτικά τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στο κλαμπ στο Γκάζι. Είναι γνωστά, η Αστυνομία έκανε έφοδο, ακινητοποίησε αδιακρίτως όλους τους θαμώνες, γονατιστούς με τα χέρια στο κεφάλι ωσάν να ήταν όλοι τους εγκληματίες, τους έκανε σωματικό έλεγχο και όλα αυτά βέβαια με τις σχετικές κραυγές και σπρωξιές των αστυνομικών που συνοδεύουν παρόμοιες επιχειρήσεις. Μάλιστα η Δίωξη Ναρκωτικών έδωσε και σχετικό βίντεο που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, για υπερβολή τουλάχιστον της Αστυνομίας, έναντι όχι υπόπτων, εμπόρων ή τίποτε μπαχαλάκηδων (που σε αυτή την περίπτωση το δηλώνουμε εξ αρχής όφειλε να κάνει την δουλειά της), αλλά έναντι πολιτών, τυχαίων πελατών ενός νυχτερινού κέντρου.

Το ερώτημα για την έφοδο της Αστυνομίας ετέθη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και απάντησε: “Έλεγχοι γίνονται και γίνονταν πάντα σε νυχτερινά καταστήματα, όπως αυτό που είπατε και γενικά σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το θέμα, όμως, είναι άλλο. Δεν είπατε εάν βρέθηκαν ευρήματα σε αυτή την περίπτωση. Βρέθηκαν; Υπάρχει ανακοίνωση της Αστυνομίας από χθες, που μιλά για ευρήματα, όπως κατοχή κοκαΐνης, ηρωίνης, άλλων σκευασμάτων. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να νιώθουν όλοι ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται, όχι με υπερβολές, αλλά το επιχειρησιακό σχέδιο το έχει η Αστυνομία. Το θέμα είναι ότι εδώ είχαμε μια επιχείρηση, η οποία είχε κάποια συγκεκριμένα ευρήματα. Μακάρι να μην υπάρχουν χώροι, που να δημιουργούν τέτοιου είδους ζητήματα. Αλλά, από τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιου είδους καταγγελίες, γίνονται έρευνες και εφόσον διαπιστώνεται ότι ήταν βάσιμες, τότε προχωρούμε”.

-Και με τους πελάτες τι γίνεται: “Νομίζω ότι η χθεσινή απάντηση της Αστυνομίας είναι πολύ αποκαλυπτική για το πώς ήταν οι πελάτες, αν βρέθηκε κάτι σε πελάτες, αν βρέθηκε σε εργαζόμενους του καταστήματος. Οπότε, δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοιες λεπτομέρειες. Λέω απλά ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί”. Είναι η πλήρης απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομία λοιπόν “στο δάπεδο του καταστήματος εντοπίστηκαν ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης, MDMA και ecstasy, τις οποίες απέρριψαν οι κάτοχοι τους”. Η πρώτη παράγραφος δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι πολύ σημαντικό βρέθηκε που να δικαιολογεί την υπερβολή. Η δεύτερη όμως είναι μάλλον απογοητευτική: “Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:12,6 γραμ. κάνναβη και 3,5 γραμ. κοκαΐνη,1,7 γραμ. ηρωίνη και 3,2 γραμ. MDMA, 2 δισκία ecstasy και 20 δισκία φαρμακευτικού σκεύασμα”.

Τέτοιου είδους επιχείρηση με ακινητοποίηση των πελατών δεν έχει γίνει τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια, επιχειρήσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται αλλά όχι αυτού του είδους. Οι Αστυνομικοί της Δίωξης, ξέρουν πολύ καλά ότι σε οποιοδήποτε νυχτερινό κέντρο κάνουν μία τυχαία έφοδο -ακόμη και σε εκείνα που συχνάζουν περιώνυμοι πολίτες αυτής της χώρας- θα έχουν μεγαλύτερα ευρήματα.

Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: όλους του αθώους πελάτες που ένιωσαν να τους εξευτελίζει, ο τυχαίος σωματικός έλεγχος και η αγριάδα των αστυνομικών, τους σκέπτεται κανείς; Νομιμοποιείται ο τυχαίος εξευτελισμός εκατοντάδων ανθρώπων για να βρεθούν μικροποσότητες; Εν τέλει οι φιλήσυχοι πολίτες έχουν δικαίωμα να διασκεδάζουν δίχως να φοβούνται να πέσει στο κεφάλι τους το κράτος του νόμου και της τάξης; Για την κυβέρνηση η απάντηση είναι αρνητική, προφανώς στο κράτος που οικοδομεί οι πολίτες είναι εξ ορισμού ύποπτοι και δεν έχουν δικαιώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments