Άποψη

Logo χωρίς λόγο

Logo χωρίς λόγο
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το νέο επίσημο σήμα των Μακεδονικών προϊόντων.

Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα καινούργιο σήμα οι αντιδράσεις είναι αρνητικές. Γιατί αυτή είναι η δύναμη των σημάτων. Ο κόσμος υπερασπίζεται αυτό που έχει συνηθίσει. Και πολλές φορές, τις περισσότερες για την ακρίβεια, έχει δίκιο. Γιατί όσο πιο κοντά είναι ένα σύμβολο στην αρχή (ενός προϊόντος, ενός κόμματος κοκ) τόσο πιο αντιπροσωπευτικό είναι.

Όπως ίσως θα έχετε υποψιαστεί το θέμα σήμερα είναι το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα και το νέο logo που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που βρήκα τραγικό είναι το… εύρημα με το πιρούνι και το μαχαίρι. Τραγικό. Ένα σήμα πρέπει να μπορεί να ταιριάζει σε διάφορες χρήσεις, άλλο φόντο, άλλο μέγεθος, αν είναι δυνατόν να μεταμορφώνεται. αλλά δεν είναι δυνατόν να υποβιβάζει τον εαυτό του.

Το πιρούνι και το μαχαίρι δεν είναι προϊόντα. Για αυτό και δε θα βάλω στην ίδια κατηγορία κριτικής το μπουκάλι, που τουλάχιστον εκπροσωπεί το μακεδονικό κρασί. Θεωρώ ότι στο κυβερνητικο επιτελείο που χειρίστηκε το θέμα είχαν μεγάλο άγχος να εμφανιστούν ως μοντέρνοι. Αλλά αυτό καμιά φορά καταλήγει παλαιομοδίτικο.

Το logo που παρουσιάστηκε χθες για τα μακεδονικά προϊόντα δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση τη δύναμη του ονόματος της Μακεδονίας. Και για αυτό οι δημιουργοί του το συνδύασαν με λέξεις. Για να το υποστηρίξουν. Και να καλύψουν τα… κενά του. Αχ αυτά τα κενά, είναι πραγματικά τεράστια. Είπαμε να είμαστε αφαιρετικοί αλλά να μείνει και κάτι.

Γιατί βγάλε- βγάλε στο τέλος θα γίνουν όλα χυλός. Επίσης με ανησυχεί η τελική εκδοχή που έχει το σήμα ως Macedonia the Great. Γιατί το νιώθω ως διευκρίνιση. Πως υπάρχει η Βόρεια Μακεδονία και η Macedonia GR! Τελικά ποιος άλλαξε όνομα; Η γειτονική χώρα ή εμείς; Γιατί πολύ φοβάμαι πως για λόγους που μου είναι αδύνατο να κατανοήσω η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Και χωρίς να έχει κανένα λόγο. Πραγματικά είναι ένα logo χωρίς λόγο.

Προφανώς και δε θα έρθει καμία καταστροφή. Απλά είναι μία ακόμη χαμένη ευκαιρία να εμφανιστούμε ως σοβαρό κράτος. Με πολιτικές που υπερασπίζεται αποφασιστικά και χωρίς… δημιουργική ασάφεια. Γιατί αν είσαι στο περίπου για τέτοια θέματα, που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των παραγωγών σου και τη δημόσια εικόνα σου, είναι προφανές πως όλοι οι υπόλοιποι θα το εκλάβουν ως αδυναμία. Θα σε θεωρήσουν πρόθυμο για όλα. Και θα συνεχίσουν να ζητούν περισσότερα, καθώς δε θα σε αντιμετωπίζουν ως εταίρο ή αντίπαλο αλλά απλά σαν… πελάτη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments