Άποψη

Η Δικαιοσύνη άργησε μια μέρα

Η Δικαιοσύνη άργησε μια μέρα
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για για την δικαιοσύνη που άργησε 14 χρόνια και τις κοινωνικές επιπτώσεις της καθυστέρησης.

Αν είχε αργήσει μόνο μια μέρα καλά θα ήτανε. Αλλά στην περίπτωση της Siemens η Δικαιοσύνη άργησε… 14 χρόνια! Η καθυστέρηση είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά πρόκειται για μη απόδοση δικαιοσύνης. Που τεχνικά νομιμοποιεί η διαδικασία της παραγραφής, την οποία επισημαίνω διευκόλυνε ο ποινικός κώδικας που ψήφισε εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Για την ουσία της υπόθεσης δεν έχω πολλά να πω. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν τα ρεπορτάζ των συναδέλφων που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ.

Προσωπικά με ενδιαφέρουν οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της καθυστέρησης. Γιατί η αίσθηση πως ένοχοι μένουν ατιμώρητοι αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας και του πολιτικού συστήματος. Είναι το βούτυρο στο ψωμί όσων έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Δημοκρατία μας. Πολιτικοί και Δικαστές θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε αυτή η κατάσταση κάποτε να τελειώσει. Να μιλήσουν ανοιχτά για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και προκλήσεις να ασχοληθούμε για να μένουμε σε θέματα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί. Δε γίνεται να τραβούν οι υποθέσεις για δεκαετίες. Δε γίνεται να μπορεί με απλή απουσία ενός δικηγόρου να πηγαίνει πίσω μία υπόθεση για μήνες ή και χρόνια.

Ας βρεθεί μία φόρμουλα. Πρέπει να μπουν δεσμευτικές προθεσμίες, αλλιώς ο καθένας θα μπορεί (αν έχει τον τρόπο βεβαίως) να βγάζει τη γλώσσα στην κοινωνία. Και αυτή είναι μία συμπεριφορά που δε μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Και με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω τους δικαστικούς λειτουργούς που ασχολούνται με το Μάτι αν έχουν κάτι νεότερο. Γιατί ο ανακριτής έχει ήδη στα χέρια του την εισαγγελική διάταξη από τον περασμένο Μάρτιο! Στα αλήθεια, σε τι ανακριτικές πράξεις έχει προβεί έως σήμερα; Οι προϊστάμενοί του είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά του; Εδώ ένας ρεπόρτερ δεν ξυπνάει να πάει σε ένα θέμα και μπορεί να απολυθεί. Με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης τι γίνεται; Έχουν στη διάθεσή τους όσο χρόνο θέλουν; Δε ξέρω αν θα διαβάσουν το άρθρο δικαστές ή μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειλικρινά πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν στην κοινωνία εξηγήσεις.

Θα πρέπει να μας πουν γιατί κοντεύουμε Χριστούγεννα του 2019 και δεν κουνιέται φύλλο για μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα. Για μία καταστροφή που άλλαξε τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών που είδαν μέλη τους να χάνονται ή να τραυματίζονται βαριά. Η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments