Άποψη

Ο “κόκκινος” Κόρμπιν δείχνει τον δρόμο…

Ο “κόκκινος” Κόρμπιν δείχνει τον δρόμο…
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το μανιφέστο του Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο περιγράφηκε από αναλυτές ως η πιο αριστερή εκλογική διακήρυξη των Εργατικών τα τελευταία 45 χρόνια.

«Οι πιο ισχυροί άνθρωποι στη Βρετανία και οι υποστηρικτές τους θα σας πουν ότι όλα όσα περιλαμβάνει το μανιφέστο είναι αδύνατα, ότι είναι υπερβολικά, επειδή δεν θέλουν πραγματική αλλαγή. Και γιατί να θέλουν; Το σύστημα δουλεύει για αυτούς, είναι φτιαγμένο προς όφελός τους» Τα λόγια αυτά είναι του Τζέρεμι Κόρμπιν. Τα είπε αφού παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα των Εργατικών για τις προσεχείς εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία. Κι αλήθεια είναι ότι από τις επόμενες ώρες το πρόγραμμα “πυροβολήθηκε” ως ανέφικτο, ανεδαφικό, κρυπτοκομμουνιστικό και άλλα τέτοια.

Οι πρώτες βολές ήρθαν από τους συντηρητικούς και τον Μπόρις Τζόνσον. Οι πιο δυνατές από την περιοχή πέριξ του city στο Λονδίνο εκεί που χτυπάει καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι πρώτοι που θα “στραβομουτσούνιαζαν” θα ήταν οι Ευρωπαίοι εταίροι αλλά η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζέρεμιν Κόρμπιν δεν έγινε ξαφνικά αντικαπιταλιστής και πολύ περισσότερο κομμουνιστής υπέρμαχος της αφαίρεσης των μέσων παραγωγής από τους ιδιώτες. Ούτε είναι το πιο πιθανό να γοητευτούν οι Βρετανοί από το κυβερνητικό του Πρόγραμμα και να τον εκλέξουν πρωθυπουργό. Στις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί υπολείπονται των Συντηρητικών κατά περίπου δεκαπέντε μονάδες.

Πρόκειται όμως για ένα πρόγραμμα με κοινωνικό πρόσημο που εξαντλεί τα περιθώρια για πολιτικές υπέρ των πολλών στις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Δείχνει επίσης πόσο ρηχό, άνευρο και προσαρμοσμένο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρητικά βρίσκεται πιο αριστερά από τους Εργατικούς. Το μανιφέστο του Κόρμπιν περιγράφηκε από αναλυτές ως η πιο αριστερή εκλογική διακήρυξη του κόμματος τα τελευταία 45 χρόνια και δεν έχουν άδικο. Είναι ριζοσπαστικό, υπόσχεται μια μεγάλη γκάμα εθνικοποιήσεων προς όφελος «των πολλών», ευρύ πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών και απόδοση μέρους των επιχειρήσεων στους εργαζομένους!

Κατά τον Κόρμπιν, αυτό το πακέτο μέτρων θα αλλάξει τη χώρα και το σύστημα που έχει στηθεί τόσα χρόνια προς όφελος της ισχυρής ελίτ. Τιτλοφορείται «It’s time for real change» («ήρθε η ώρα για πραγματική αλλαγή»). Πρόκειται για το πλέον ριζοσπαστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών με κεντρικό άξονα τις δημόσιες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από φόρους σε μεγάλες εταιρείες και ιδιώτες που κατέχουν μεγάλο πλούτο. Ο ηγέτης των Εργατικών έκaνε λόγο για “πρόγραμμα δημοφιλών πολιτικών τις οποίες το πολιτικό κατεστημένο μπλοκάρει εδώ και δεκαετίες”.

Ταυτόχρονα στην ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ, ο Κόρμπιν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την χρηματοδότηση των κομμάτων που δείχνουν ότι οι δωρητές με τα χοντρά πορτοφόλια χρηματοδοτούν το Συντηρητικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής την τελευταία εβδομάδα, το Συντηρητικό Κόμμα (Μπόρις Τζόνσον) συγκέντρωσε 5,7 εκατομμύρια στερλίνες από μεγάλες δωρεές από τα οποία τα 3 εκατομμύρια στερλίνες δόθηκαν από πολύ μεγάλες δωρεές (πάνω από 500.000 στερλίνες). Την ίδια περίοδο το Εργατικό Κόμμα μάζεψε λιγότερες από 300.000 στερλίνες από μεγάλες δωρεές με μεγαλύτερο δωρητή το εργατικό συνδικάτο UNITE.

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει το προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, είναι η εθνικοποίηση μέρους των υποδομών -από τους σιδηροδρόμους μέχρι τις τηλεπικοινωνίες (υποσχέθηκε ευρυζωνικό Διαδίκτυο για όλους)- οι κοινωνικές παροχές, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας ΝHS και η ενίσχυση των τοπικών αρχών με περισσότερες εξουσίες. Ριζοσπαστική είναι και η πρόταση για φορολόγηση (με 11 δισεκατομμύρια στερλίνες) των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Ο Κόρμπιν το είπε και το έκανε. Τα παλιότερα στελέχη των Εργατικών που θήτευσαν σε υπουργικούς θώκους επί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν βγάζουν φλύκταινες με το πρόγραμμά του. Πολλοί από αυτούς δεν θα πάνε καν στην κάλπη των Εργατικών στις εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου. Ο 70χρονος ηγέτης του Κόμματος το επαναφέρει στις ρίζες του με το πιο προωθημένο κυβερνητικό πρόγραμμα που κατατέθηκε όχι στην Μεγάλη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments